ABD'nin Barzani'ye referandum vaat ettiği mektubun tam metni basına sızdı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Barzani'ye bağımsızlık referandumu vaadettiği mektubun tam metni ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, mektubu sözde referandumdan iki gün önce kaleme aldı. “Sayın Başkan Barzani" hitabıyla başlayan mektupta "Bağımsızlık meselesinde barışçıl müzakere yoluyla karar verilmeli." ifadesine yer verildi. Barzani'nin bağımsızlık hayaline destek çıkan Amerika, Birleşmiş Milletler, İngiltere ve Fransa'nın desteğiyle "Irak Hükümetiyle anlaşamazsanız arkanızdayız" mesajı verdi

ABD'nin Barzani'ye referandum vaat ettiği mektubun tam metni basına sızdı

Irak Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumuna iki gün kala, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, Mesud Barzani'ye yazdığı mektubun tam metni basına sızdı.

ABD Dışişleri Bakanı, bağımsızlık referandumunun ertelenmesini talep ederken, Irak Hükümetiyle bir yıl sürecek bir müzakere takviminin oluşturulmasını öneriyor. Tillerson Barzani'ye bağımsızlık seçeneğinin de olduğu alternatifler sunuyor.

"BAĞIMSIZLIK İÇİN MÜZAKERE: Öncelikle, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki ilişkinin geleceği konusunda bir uzlaşmaya ve ortak anlaşmaya varmanın temeli, Bağdat’la müzakere olacak. Bunun gerçekten işleyen bir federalizm mi, bir tür konfederasyon formülü mü, yoksa bağımsızlık mı olacağı meselesinde barışçıl müzakere yoluyla karar verilmeli."

Tillerson sunduğu alternatifle , amacının Barzani hükümetinin acil mali güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söylüyor. Tillerson ayrıca, "Bir yıl sürecek müzakere sürecinde Birleşmiş Milletler, İngiltere ve Fransa gibi kritik ortaklarımızın tam katılımını sağlamaya yardım etmeye de hazırız." diyor.

Amerikan Dışişleri Bakanı Tillerson'un mektubu, "önce müzakere sonra bağımsızlık" çerçevesinde kaleme alınmış.

"1- Kürdistan Bölgesi ve Kürt Peşmerge IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon’da kilit ortaklarımız olmaya devam edecek.

2- Irak Kürdistan Bölgesi’nin sınırları, anayasanın 140’ıncı maddeyle uyumlu biçimde Bağdat’la müzakere yoluyla belirlenecek.

3- Peşmerge, sivil havacılık, diplomatik temsil gibi konuların çözümlenmesi için görüşmeler yapılacak.

4- Bağdat’la müzakere olacak. Bunun gerçekten işleyen bir federalizm mi, bir tür konfederasyon formülü mü, yoksa bağımsızlık mı olacağı meselesinde barışçıl müzakere yoluyla karar verilecek."

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Barzani ilişkisi çok derinlere dayanıyor. Tillerson, Exxon Mobile petrol şirketinde 2006 ile 2016 yılları arasında CEO görevini yaptı. Barzani yönetimi Tillerson'un CEO'luğunu yaptığı Exxon Mobile şirketi ile bir çok petrol anlaşmasına sahip.

ulusal.com.tr

# abd # ırak # barzani