'Lavrov, Türkiye'yi ziyaret edebilir'

'Lavrov, Türkiye'yi ziyaret edebilir'

AA'ya konuşan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un kasım ya da aralık ayında Türkiye'de bir ziyaret gerçekleştirebileceği söyledi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Türk-Rus ilişkilerindeki yeni dönemi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın St. Petersburg'da yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘7 AY KAYBETTİK, ESKİ SEVİYEYE ULAŞIP YENİ UFUKLAR AŞMAMIZ GEREKİYOR’

“Rus ilişkilerine dahil olan herkese daha etkin çalışma çağrısı yapıyorum” diyen Karkov, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan süreç hakkında da “Maalesef yedi ay kaybettik. Şu anda yıkılmış olan yapıları yeniden inşa etmemiz lazım. Eski seviyeye ulaşıp yeni ufukları aşmamız gerekiyor” yorumunda bulundu.

İki ülkenin ticaret hacminin bu yılın ilk beş ayında yüzde 43 oranında düştüğünü söyleyen Karlov, “Ticaretimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için kurulan Karma Ekonomik Komisyonu faaliyet dışıydı. Ama St. Petersburg'da yapılan zirveden sonra var olan mekanizmalarımızı tekrar canlandırıp ilişkilerimizi geliştirmenin yeni yollarını arayacağız” diye konuştu.

’UÇAĞIN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ LAVROV’U KARŞILAMAK İÇİN İSTANBUL’A GİDERKEN ÖĞRENDİM’

İstanbul'da ekimde yapılacak ortak Karma Ekonomik Komisyon toplantısının öncesinde iki ülkenin ekonomi bakanlarının bir araya gelebileceğini söyleyen Karlov, şunları kaydetti: “Siyaset alanında da işbirliği yapıyoruz. Dışişleri bakanlıklarımız düzeyinde bir dizi istişare ve görüşme oldu. Mesela Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın (Mevlüt) Çavuşoğlu, bizim Dışişleri Bakanımız Sayın Lavrov'u Türkiye'ye davet etmiştir. Bir sonraki dönemde de en üst düzeyde görüşmeler yapılacaktır.”

İki ülke arasındaki uçak krizini 24 Kasım'da Lavrov'u karşılamak için İstanbul'a giderken öğrendiğini hatırlatan Karlov, o gün gerçekleşmeyen ziyaretin yakında yapılacağına işaret etti.

Karlov, şöyle devam etti: “Sayın Lavrov'un Türkiye'yi ziyareti inanıyorum ki yılın sonuna kadar gerçekleşecektir. Şu an sadece tahminen söylüyorum, kasım ya da aralık olabilir. Ziyaretin programı çerçevesinde sadece istişareler olacaktır. Program konusunda Sayın Çavuşoğlu'nun neler teklif edeceğini bilmiyorum. Zaten bakanlarımızın konuşacakları birçok konu var. Biliyorsunuz daha önce Soçi'de bir araya geldiler, ondan sonra da bizim dışişleri bakan yardımcımız ve Türkiye'den müsteşar yardımcısı düzeyinde iki defa istişare yapıldı. Bunlardan biri özellikle Suriye ve Ortadoğu konuluydu. Dolayısıyla bu görüşmenin gündeminde birçok başlık olacaktır.”

‘GÜLEN İLE MÜCADELEYE TÜRKİYE’DEN 10 YIL ÖNCE BAŞLADIK’

Türkiye'deki darbe girişimini de değerlendiren Karlov, “Biz 2006 yılında Rusya'da Gülen okullarını kapattık ve onlara ait bazı kitaplar yasaklandı. On sene önce, Türkiye'den daha önce bu mücadeleye başladık. Terörizmin her türlüsüne karşı Türkiye'yle işbirliğine hazırız” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN SAVUNMA ÜRÜNLERİ BİZİM İÇİN İLGİNÇ OLABİLİR’

St. Petersburg'daki görüşme sırasında Türkiye ve Rusya arasında savunma sanayi alanında işbirliği kararlarının alındığına dikkati çeken Karlov, iki ülkenin savunma sanayi ve askeri teknik alandaki ortak komisyonlarının yakında bir toplantı yapacaklarını belirtti. Rusya'nın daha önce Türkiye'nin hava savunma sistemleri ihalesine katıldığını hatırlatan Karlov, "Türkiye'de savunma sanayinin ürettiği ürünler bizim açımızdan da ilginç olabilir" dedi.

Karlov, Türkiye ve Rusya arasında kurulan askeri, istihbari ve diplomatik alandaki üçlü mekanizmanın hangi somut adımları atacağı konusunda ise resmi açıklamaların beklenmesi gerektiğini söyledi.

‘TÜRKİYE’YLE İŞBİRLİĞİMİZİ CANLANDIRMAMIZ BAŞKA BİR ÜLKENİN ÇIKARLARINA KARŞI DEĞİL’

Karlov, Türkiye ve Rusya'nın yakınlaşmasının Batı'da endişeyle karşılandığı yönündeki yorumlarla ilgiliyse “Hangi ülke olursa olsun, Rusya'nın bu ülkeyle işbirliği herhangi bir üçüncü ülkeye karşı değildir. Maalesef aynı ifadeler batı dünyasının dış politikası için kullanılamıyor” değerlendirme bulundu.

Son yıllarda Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin işbirliği geliştirdiği ülkelere ‘üçüncü bir ülkeyle ilişkisini kesmesi veya azaltması’ koşulu koyduğunu söyleyen Karlov, “Bizim için bu tür bir yaklaşım olamaz. Türkiye'yle işbirliğimizin yeniden canlandırılması herhangi bir ülkenin çıkarlarına karşı değildir” ifadesini kullandı.