Barzani yönetiminin diyalog çağrısına Bağdat'tan yanıt geldi

Barzani yönetiminin diyalog çağrısına Bağdat'tan yanıt geldi. Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi "Bölgesel yönetim önce anayasa uymalı" dedi. Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Barzani arasında Kerkük konulu 4 saat süren bir toplantı yapıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Barzani'nin başdanışmanı "Kendimizi savunmaya hazırız. Referandum iptal edilmeyecek" dedi.

Tepkilere rağmen, ABD ve İsrail'in himayesinde yasadışı referandumu yapan Barzani yönetimi, istediğini aldıktan sonra sözde gerilimi azaltmak için Irak Merkezi Hükümetine diyalog çağrısında bulunmuştu.

Barzani'nin o çağrısına Bağdat'tan yanıt geldi. Irak hükümeti "Dilalog için önce anayasaya uyulması gerektiğini" açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında "Referandum öncesindeki diyalog, referandum sonrası diyaloğa benzemez. Bölgesel yönetim, herhangi bir diyalog detayına girmeden önce anayasa ve ulusal temellere uymalı." dedi.

Referandumun, ayrılık yönünde bir çaba olduğuna dikkat çeken Hadisi, bu gibi girişimlerin gelecekte yaşanmaması için Barzani yönetiminin garanti vermesi gerektiğini belirtti.

Hadisi açıklamasında "Irak federal yönetimi rejimin korunması, ülkede emniyetin ve istisnasız her bölgedeki vatandaşların can güvenliğinin sağlanması ile mükelleftir. Anayasanın 143.maddesi, merkezi yönetime Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde otorite sağlama yetkisi vermektedir." ifadelerini de kullandı.

Irak Merkezi Hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan Kerkük gerilimi devam ederken, Süleymaniye'nin Dokun İlçesi'nde Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ile Mesut Barzani, Kerkük gündemli bir toplantı yaptı.

4 saat süren toplantının ardından Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hewrami, sosyal medya hesabı üzerinden "Kendimizi savunmaya hazırız. Referandumun geçersiz sayılması için yapılan talepleri reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

ulusal.com.tr

# barzani