Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye ve Libya açıklaması

Avrupa Parlamentosu Mağrip Ülkeleri Heyeti Başkanı Cozzolino, "Avrupa Parlamentosu Türkiye'nin Libya hükümetiyle yaptıklarına olumlu bakıyor." dedi.

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye ve Libya açıklaması

Türkiye'nin Libya hükümetiyle geliştirdiği ilişkilere dair Avrupa Parlamentosu'ndan açıklama geldi. Avrupa Parlamentosu Mağrip Ülkeleri Heyeti Başkanı Andrea Cozzolino, "Avrupa Parlamentosu Türkiye'nin Libya hükümetiyle yaptıklarına olumlu bakıyor." dedi.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun haberine göre Cozzolino, Türkiye'nin Libya'da olmasının önemli bir olay olduğunu, bunun orada barışa katkı sağlamasını ümit ettiklerini dile getirdi. Cozzonlino, Libya'daki olaylardan, Trablus'a saldıran Halife Hafter'i sorumlu tuttu.

"Libya'da savaş vakti sona erdi" ifadesini kullanan Cozzolino, diyaloğun şart olduğunu, Hafter'in de özellikle tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs krizi sürecinde diyaloğa yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

"Hafter'e destek veren ülkeler ona nasihat etmeli" diyen Cozzolino, "Krizin sonlandırılması için Hafter'in diyaloğa yönelmesi konusunda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın Hafter'e nasihat etmeleri gerek. Bu devletler barış için yardım etmeliler, Libya'daki taraflara silah vermek için değil" dedi.

"Yemen'deki olayların Libya'da da tekrar edilmesini istemiyoruz." diyen Cozzolino, "Libya'da genel olarak devletin yeniden kurulması için uluslararası bir çerçeveye ihtiyacımız var. Avrupa Birliği Libya'da barış için yardım etmeye çalışıyor." dedi.

Öte yandan Libya'da çatışmalar Koronavirüs tehlikesine rağmen hız kesmiyor. Türkiye’nin destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçler, darbeci Hafter’in harekat ve ikmal merkezi olan ve bu nedenle stratejik önemi bulunan Terhune kentini kuşattı.

7 cephede ilerleyen hükümet güçleri, son 1 haftada 3 bin 500 kilometrekarelik alanı Hafter'den temizledi. Hükümet 17 hava saldırısı düzenlendiğini ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait bir İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu.

ulusal.com.tr

# türkiye # Avrupa Parlamentosu # libya # al jazeera