Büyük koalisyon için son viraj

Almanya’da 22 Eylül’de yapılan seçimler sonrası Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti arasında başlayan koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşıldı.

Büyük koalisyon için son viraj

FIRAT YEŞİL / BERLİN

Tarafların yarın (Çarşamba) günü koalisyon oluşturup oluşturmayacağı netlik kazanacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda yeni bir seçim yapılabileceği de konuşulurken, Birlik kanadının bu konuda çok rahat olduğu belirtiliyor. Alman basınında çıkan haberlede, SPD’nin ‘olmazsa olmaz’ olarak ortaya koyduğu şartların buna sebep olabileceği ifade ediliyor. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, yaptığı açıklamada, 8,5 avroluk saatlik asgari ücret ve çifte vatandaşlık hakkının olmadığı bir koalisyon sözleşmesini partisinin önüne götürmeyeceğini söylemişti.

Birlik Partileri ile SPD, son görüşmeyi bugün gerçekleştirecek. CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile üst düzey yöneticilerin katılacağı görüşmede, henüz üzerinde anlaşılamamış maddeler konuşulacak. Bunlar arasında asgari ücret, çifte vatandaşlık, eşcinsellere evlenme ve evlat edinme hakkı, annelere özel bir emeklilik uygulaması ile ototbanlarda vergi uygulaması bulunuyor.

SPD, yeni asgari ücret uygulamasının hemen uygulamaya geçmesini isterken, Birlik Partileri bunun ileri bir tarihte yürürlüğe girmesini savunuyor. Çifte vatandaşlık hakkı konusunda nasıl bir uygulama getirileceği konusunda da net bir uzlaşma henüz sağlanamazken, bu madde de SPD’nin kırmızı çizgileri arasında yer alıyor. Annelere özel emeklilik uygulaması konusunda CDU, bunun normal emeklilik kasasından ödenmesini isterken, SPD ise bunun vergi artışıyla karşılanmasını talep ediyor. Otoban vergisi konusunda ise CSU ısrarını sürdürürken, diğer partiler bu maddeye karşı çıkıyor. Eşcinsel hakları konusu da henüz karara bağlanmayan maddeler arasında bulunuyor. SPD bunu kesinlikle isterken, CDU net bir biçimde karşı çıkıyor.

Çarşamba günü uzlaşma olması ve koalisyon sözleşmesi imzalanması durumunda, SPD bunu aralık başında 470 bin üyesinin oyuna sunacak. Sonuçların aralık ayı ortalarında açıklanması bekleniyor. Diğer yandan SPD’nin üst düzey yöneticileri de, koalisyon için üyelerle toplantılar düzenlemeye başladı. SPD lideri Sigmar Gabriel, parti tabanının aklı selim karar vermesini istedi.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # 22 eylül # cdu