Kamu bankalarından yeni destek paketi

Koronavirüs sürecinde, kredilerin faiz yükselişleri devam ediyor. İhtiyaç kredilerinin faizi yüzde 20’ye dayandı. Bununla birlikte, KOBİ'lere yönelik de100 bin liraya kadar Mikro İşletmeler Destek Paketi hayata geçirildi. Ancak Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımları paralelinde, bankaların mevduat ve kredilere uyguladığı faiz oranları da artışını sürdürüyor .

Kamu bankalarından yeni destek paketi

Koronavirüs ile piyasalarda artan kredi ihtiyacı, geri ödemede vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Kredi faizlerindeki artış, vatandaşın belini büktü. İhtiyaç kredisi faizi yüzde 20 civarına ulaştı.

Kamu bankaları ise,piyasayı rahatlatmak için harekete geçti. KOBİ'lere yönelik 100 bin liraya kadar Mikro İşletmeler Destek Paketi projesi başladı. Kredi, 48 aya kadar vade ve yıllık yüzde 11,5 faizle kullandırılacak. Krediden, cirosu 3 milyon liraya kadar olan firmalar yararlanabilecek.

Merkez Bankası’nın ise sıkılaştırma adımları faizlere yansıyor. Piyasada likiditede de ciddi bir azalma yaşanıyor. Kredilerle; ev, araba gibi taşınmaz mal almak isteyenler de bu durumdan şikayetçi.

Nakit birikimi olmayıp, kredilerle ev, araba almak ve yeni işletmeler açmak isteyenler kredilerin düşmesini temenni ediyor. Yaşanılan küçük çaplı düşüşlerdense memnun değil.

Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikası kapsamında, konut kredilerinin faizlerinde artış görülürken, taşıt kredilerinde düşüş yaşandı. İhtiyaç kredilerinin faizi yüzde 20'lere dayandı.

Pandemide ikinci dalga etkisi vatandaşların tüketim harcamalarına yansıdı. Alım gücü düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu haftalık verilerine göre kredi kartı harcamalarında da düşüş yaşandı.

ulusal.com.tr

# kobi # vakıfbank # halkbank # Ziraat Bankası # kgf