Kariye müzesi cami oluyor

Kariye Müzesi cami oluyor. Müzenin Diyanet'e devredilmesinin ardından, cami olacağı duyrulmuştu. Hristiyanlığın erken dönemlerinde inşa edildiği düşülen kilise, içerisinde bulunan eserlerle, dünya mirasları arasında. 30 Ekim'de cami olarak kullanıma açılacak. O eserler ise beyaz örtülerle kapatıldı.

Kariye müzesi cami oluyor

Kariye müzesiDiyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi. Cami olacağı duyruldu. Binlerce yıllık eserler beyaz örtülerle kapatıldı.

Dünya mirası eserlere ev sahipliği yapan Kariye Müzesi'nin, camii olacağını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş duyurdu. Kariye Müzesi’nin ibadete açılacağını, "Kariye Camii inşallah 30 Ekim’de Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatine kavuşacak." diyerek twitter hesabından paylaştı.

Camiye dönüştürülen müzedeki tarihi dokular ise kapatıldı.

Tarihi müzedeki çalışmaların ardından Hz. İsa tasvirleri, Hristiyan semboller olmak üzere ikonaların üzerlerinin beyaz perdeyle kapatıldığı görüldü.

Kariye müzesi, Fatih Sultan Mehmet döneminde ve sonrasında çok uzun yıllar klise olarak kullanıldı. Sultan II. Bayezid döneminde ise camiye dönüştürüldü. Tarihi yapı, 1945 yılı Bakanlar Kurulu kararıyla müze statüsü aldı.

Öte yandan 24 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’da da, bin yıllık freskler ve mozaikler ibadet sırasında perdeyle kapatılmıştı.

ulusal.com.tr

# diyanet