Taliban oy kullananların parmaklarını kesti!

Taliban oy kullananların parmaklarını kesti!

Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci ve son turu yapıldı. Taliban'ın saldırılarına rağmen 12 milyon kayıtlı seçmenden 7 milyonu sandık başına gitti. Seçime yönelik saldırılarda en az 46 kişi öldü.

Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ve eski Dünya Bankası ekonomisti Eşref Gani'nin yarıştığı ikinci ve son turda sandıklar kapandı.

Seçimi boykot çağrısında bulunan Taliban pek çok yerde seçim merkezlerine saldırdı. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre ülkede 150'yi aşkın saldırı gerçekleşti; 26'sı güvenlik görevlisi olmak üzere en az 46 kişi öldü. İçişleri Bakanı Ömer Davudzai, ayrıca 60 militanın öldürüldüğünü söyledi.

Herat Eyaleti'nde ise parmağı Taliban tarafından kesilen 11 seçmen, hastanede tedavi altına alındı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçimlere özellikle kadınların katılımının fazla olduğu görüldü. Bu, kadın haklarını kısıtlamak isteyen ve hükümetle çatışan Taliban'a tepkinin de göstergesi. Ülkede bazı bölgeleri kontrol eden Taliban seçimler öncesi saldırı tehdidinde bulunmuştu.

Seçimlerin ilk sonuçlarının 2 Temmuz'da, kesin sonuçların ise 22 Temmuz'da açıklanması bekleniyor. Abdullah ilk turda oyların yüzde 45'ini, Gani ise yüzde 32'sini almıştı. IRIB Turkish Radio

# taliban # oy # parmak