Donald Trump'ın Amerika'ya giriş yasağına tepkiler sürüyor

Amerika Başkanı Donald Trump'ın 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği Amerika'ya giriş yasağına tepkiler sürüyor. Trump'ın yasak koyduğu 7 ülkeden 6'sının, Amerika'nın sözde özgürlük vaadiyle askerlerini soktuğu ve savaş uçaklarıyla bombaladığı ülkelerin olması dikkat çekti.

Donald Trump'ın Amerika'ya giriş yasağına tepkiler sürüyor

Amerika Başkanı Donald Trump'ın göreve gelir gelmez yaptığı icraatlardan biri de 7 ülke vatandaşlarının Amerika'ya girmesini yasaklamak oldu. Kararın gerekçesi "teröristleri engellemek" olarak açıkladı. Ancak yasaklı ülkeler Amerika'nın bombardımanlarıyla istikrarsızlığa sürünlendi.

Yasak listesine alınan ülkeler arasında en dikkat çeken ülke Suriye. Ülke, Batı destekleri Arap Baharı eylemleriyle kaosa itildi. Sonra Amerika tarafından desteklenen terör örgütleri silahlı eylemlere başladı. Bölgede çeşitli örgütler kuruldu. Teröristlerin eğitilmesi için Amerikan askerleri gönderildi. Suriye, Barack Obama döneminde Amerikan ordusunun en fazla bomba attığı ülkelerin başında yer aldı.

Yasak listesindeki Irak da Amerika'nın bombalarından nasibini almış hatta bölünmeye sürüklenmiş bir ülke. Hem 1991'de hem de 2003 yılında Amerika tarafından işgal edildi. İki işgalde de Amerikan savaş uçakları ülkeye bomba yağdırdı. 2003 yılındaki işgalden sonra da çeşitli bahanelerle bombardıman sürdüğ. Ülkede yüz binlerce insan hayatını kaybetti. İstikrarsızlığa sürüklenen ülke terör eylemlerinin de hedefi oldu.

Libya'ya müdahalenin kapısını ise Birleşmiş Milletler açtı. Amerika, BM'nin de onayıyla 2011 yılının mart ayında operasyona başladı. Operasyonlar ekim ayında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesiyle son buldu. Kaddafi sonrası dönemde ciddi krizler yaşayan ve siyaseten bölünen ülkenin bazı bölgelerine IŞİD yerleşti.

Yemen de Arap Baharı'yla istikrarsızlığa sürülenen ülkelerden biri. Amerika hem Husileri hem de El Kaide'yi bahane ederek ülkede hava saldırısı yapıyor. 20 Ocak'ta göreve başlayan Trump’ın emrini verdiği ilk operasyonun Yemen’de El Kaide unsurlarına karşı yapılan bir baskın olması da ayrıca dikkat çekti.

Somali'de Amerikan bombalarının gerekçesi Eş-Şebab terör örgütü. Bu nedenle Obama yönetimi tarafından sürekli bombalandu. ABD'nin, 2007 yılında Etiyopya’nın Somali’yi işgaline destek vermiş ve akabinde bölgedeki askeri görünürlüğünü artırarak yeni üsler kurmuştu.

Amerika'nın kaos çıkarıp da bombalayamadığı ancak vize yasağı uyguladığı tek ülke ise İran. Zira Amerika'nın İran'da büyükelçiliği yok.

ulusalkanal.com.tr

# abd # yasak # donalt trump