Aşırı sıcak hava portakal ve zeytini vurdu

Ramazan ayının sonunda bastıran ani sıcaklar, portakal ve zeytin ağaçlarını vurdu. Ağaçlar çiçeklerini döktü. Yüzde 90'lara varan ürün kaybı bekleniyor. İyi bir ihracat sezonu bekleyen üreticilerin umutları suya düştü. Sezonu başlamadan bitiren üreticiler hükümetten borç ertelemesi ve destek bekliyor. Ulusal Kanal Aydın'da portakal ve zeytinlikleri görüntüledi.

Aşırı sıcak hava portakal ve zeytini vurdu

Ramazan bayramı öncesi aniden yükselen hava sıcaklıkları, portakal ve zeytin üretimine büyük zarar verdi. Aydın'ın narenciye deposu olan Kuyucak ilçesinde ağaçlar strese girdi, çiçeklerini döktü. Zararın boyutları ürkütücü. Yüzde 90'a varan ürün kaybı bekleniyor. Üretici zor durumda.

Üstelik tarım sigortaları çiçek dökümünü kapsamıyor. Sezonu başlamadan bitiren üreticiler çaresiz. Hükümetten destek bekliyorlar. Felaketten etkilenen portakal üreticilerinden birisi de Ekrem Engin Oğuz.

Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, binlerce dönüm arazinin zarar gördüğünü, bu yıl portakalsız kalacaklarını anlattı.

Ani sıcaklar zeytin ağaçlarını da vurdu. Türkiye'nin en erken hasat edilen tescilli sofralık zeytini olan Yamalak sarısı, tüm çiçeklerini döktü.

Zeytin üreticisi ve Kuyucak Ziraat Odası Muhasip Üyesi Ahmet Özgür, üzgün ve çaresiz.

İlk kez böyle bir felaket yaşadıklarını söyleyen Yamalak Mahalle muhtarı Mustafa Kemal Çetinel yetkililerden destek istedi.

Üstelik üreticiler bu sezon meyve alamayacakları halde ağaçlarını sulamak zorunda. Bu nedenle sulama desteği istiyorlar.

HABER-KAMERA: GÜÇLÜ ÇEZİK

ulusal.com.tr

# aydın # ulusal kanal # Zeytin # portakal