Operasyon başlıyor

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den geri almak için harekete geçiyor. Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul'u kurtarma operasyonunun başlamak üzere olduğunu açıkladı. McGurk, operasyon için tüm ülkelerden destek istedi.

Operasyon başlıyor

ABD öncülüğünde kurulan uluslarası koalisyon IŞİD'e karşı Musul'da kara harekatı başlatıyor.

Harekat açıklaması Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk'tan geldi. McGurk, bir süredir devam eden hazırlıklarda sona gelindiğini açıkladı.

Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen McGurk, Musul'u kurtarma operasyonunun başlamak üzere olduğunu belirterek, Irak'ın istikrarı için tüm ülkelerden destek istedi.

Peşmerge güçlerinin IŞİD mevzilerine saldırılar düzenlediğini kaydeden McGurk, "Musul operasyonu başlamak üzere, kompleks bir operasyon söz konusu ancak askeri planlaması iyi yapıldı" ifadelerini kullandı.

Irak'ta istikrarın sağlanması için tüm ülkelere acil yardım çağrısı yapan McGurk, ülkesinin de Irak'ı ekonomik olarak desteklediğini belirtti.

ABD kara birliklerinin operasyona katılımasının Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'nin talebi üzerine gerçekleşebileceğini kaydeden temsilci, Suudi Arabistan güçlerinin Bağdat'ın onayı olmadan Irak'a girmesinin mümkün olmayacağını da sözlerine ekledi.

Koalisyon Sözcüsü Albay Christopher Garver, Musul harekatına 8 ila 12 Irak tugayı ve iki Peşmerge tugayının katılacağını açıkladı. Peşmerge tugayları yaklaşık 3 bin kişiden oluşacak.

Bölgedeki IŞİD'li sayısının 10 binin üstünde olmadığını belirten sözcü Garver, Musul'un yıl sonuna kadar geri alınmasının düşük ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi.

IŞİD, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmişti. Irak hükümeti, Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında kent yakınındaki kamplara asker ve araç sevkıyatı yapmaya başlamıştı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # ışid # Obama # musul # Brett McGurk # isis