Erenel: Türkiye, Esad ve Rusya ile iş birliğine gitmelidir

ABD Suriye'de terör örgütü YPG/PKK ile petrol anlaşması yaptı. Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel "ABD'nin hedefi Suriye'nin yeniden inşa edilmesini sağlayacak Suriye Rejimi'nin elindeki yeraltı kaynaklarını elinden almaktır." dedi.

Erenel: Türkiye, Esad ve Rusya ile iş birliğine gitmelidir

ABD'li petrol şirketiyle YPG/PKK arasında yapılan petrol anlaşmasına bölge ülkeleri sert tepki gösterdi. Ulusal Kanal'da Yeşim Eryılmaz'ın sunduğu Gün Ortası programına katılan Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel bölgede yaşanan gelişmeler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel:

- “ Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı öncesi Trump ABD askerlerini bölgeden çekeceğini ilan etmişti. Fakat bir zaman sonra askerlerini Deyrizor – Rakka taraflarında petrol yataklarının olduğu bölgelere yerleştiğini ve kaydırdığını görmeye başladık. Bu yaşanan gelişmeler ABD’nin Suriye petrolleri üzerinden ileriye dönük bir yatırım yapacağının işaretleriydi. Esasında uzun bir süreden beri Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında PKK/YPG’nin içinde bulunduğu bu yapı petrolü kulanıyordu. SDG yılda burada ortalama 380-400 milyon dolar para kazanıyor.”

- “ABD’nin buradaki ilk hedefi Suriye Rejimi'nin elindeki Suriye’nin yeniden inşa edilmesini sağlayacak yeraltı kaynaklarını elinden almak. Bu süreçten sonra Suriye’nin bütünlüğünden bahsetmek mümkün değil. İkincisi Suriye’nin anayasa görüşmelerinden YPG/PKK’nın eline ciddi bir koz vermiş oldu. Üçüncüsü ABD her yıl bütçesinde PKK’ya 300 milyon dolar gibi yardımda bulunuyordu artık bulunmayacak kendisine burada bir kaynak tesis etmiş oldu. Dördüncüsü ve en önemlisi ise uluslar arası hukuku hiçe saymasının yanı sıra devletleşme yolunda YPG/PKK veya SDG’ye ciddi bir yol kazandırmış oluyor.

- “Bence Türkiye artık Şam yönetimi ile gayri resmi oluyordur ama liderler ile uzun süredir görüşme yapmadık öncelikle İdlib meselesini çözmesi ve Esad ile bir araya gelmesi gerekiyor. Çünkü bu petrol olayı Esad’la PKK’nın bir araya getirmeyecek çok önemli bir konu. Daha önce Esad’la PKK’nın anlaşması mümkündü ama şu an bu petrol anlaşması bu ortadan kalkıyor çünkü Suriye’nin bütünlüğü söz konusu. Türkiye’nin şu aşamada dengeyi gözeterek uygun bir seviyede Esad ve Rusya ile iş birliğine gitmelidir.”

LÜBNAN’DA BÜYÜK PATLAMA

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşanan patlama hakkında da konuştu. Erenel patlamanın saldırı sonucu gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel:

- “Yaşanan patlamayı IŞİD üstlendi fakat bu ne kadar doğru ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacaktır. Lübnan gerçek anlamda bölünemeyecek kadar küçük bir ülke. Fransa mandası altında bulunan Lübnan’ı bağımsız bir devlet yaparken 18 mezhepten oluşan 3 cumhurbaşkanı 3 başbakan olan yapıda hiçbir istikrar sağlanamadı. Şu an Lübnan’da işler yolunda gitmiyor çünkü yolsuzluklarla, yoksulluklarla mücadele ediyor ve Hizbullah Lübnan’da ana güç haline gelmiş durumda. Lübnan ordusunun IŞİD ile mücadele edecek bir gücü yok. Bu şartlar altında Beyrut Limanı’nın hedef seçilmesi ekonomik bir saldırıdır.”

# abd # suriye # YPGPKK # petrol # fahri erenel