Kuleli otel mi olacak?

Kuleli otel mi olacak?

Maliye Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Hazine arazilerini yeni imar planıyla otel, iş merkezi veya toplu konut alanı olarak satmaya hazırlanıyor. Tarihi Kuleli Askeri Lisesi arazisinin oteller zinciri olan bir firmaya satıldığı da iddialar arasında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın 2011'den beri yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin özelleştirilerek imara açılması hayata geçmeye başladı. Çoğunluğu orman ve yeşil alan statüsündeki askeri alanların imara açılması ve betonlaşması şehir merkezlerindeki yeşil alanları daha da azaltacağı gibi şehrin ekolojik yapısını ve iklim dengesini bozacak.

Milli Savunma Bakanlığı’nın şehir merkezindeki kışlaları kent dışına taşınmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü duyurmasının ardından, Maliye Bakanlığı da Hazineye ait olan bu alanları imara açmak ve özelleştirmek için kolları sıvadı.

AKP hükümeti, 2011 yılında Maliye Bakanlığı'na, Bakanlık Teşkilatı Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Hazine arazileri üzerinde Bakanlar Kurulu'nun belirlediği projeler için imar yetkisi verdi.

İMAR YETKİSİ MALİYE'DE

Bu maddeye göre Maliye Bakanlığı Hazine arazileri üzerinde imar yetkisi aldı. Buna göre Maliye, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazları farklı projeler için değerlendirebilecek. Plan değişikliklerini belediyeler 3 ay içinde onaylamazsa planlar Milli Emlak tarafından re’sen onaylanacak. Özetle Maliye Bakanlığı, Kanun Hükmünde Kararnameye uygun şekilde Hazine’ye ait arsa ve araziler üzerinde projeler üreterek yeni konsepti belirleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, bu konsepte uygun bir uygulama planı hazırlayacak ve arsa ve arazi daha sonra satışa çıkarılacak. Bu karar ilk olarak askeri araziler için uygulanmaya başlandı.

537 bin 917 hektar alana sahip olan İstanbul’da, toplam 21 bin 410 hektar Askeri Alan ve Askeri Güvenlik Bölgesi bulunuyor. Hazineye kayıtlı olan fakat kullanım için TSK’ye tahsis edilmiş bu alanlar boşalırsa araziler tekrar Hazine’ye dönecek. Araziler, hazırlanacak protokollerle bakanlık ve belediyelere tahsis edilebilecek. Daha sonra yapılacak değişiklikle imara açılarak özelleştirilmesi bekleniyor.

DEĞİŞ TOKUŞ

Bunun en son örneği Marmara Üniversitesi, Maliye ve Savunma Bakanlığı arasında yaşandı. Maltepe'ye taşınacak Marmara Üniversitesi'nin Nişantaşı, Validebağ, Halkalı, Bahçelievler gibi İstanbul'un her iki yakasında yer alan ve emlak değeri yüksek semtlerindeki 14 kampüsünden boşalan toplamda 618 bin metrekare arazisinin TOKİ eliyle satılacağı, karşılığında üniversiteye Maltepe’deki Kenan Evren kışlası verileceği de iddialar arasında.

'İNŞAAT FİRMASINA VERİLDİ' İDDİASI

Bir başka iddia da, Tuzla Piyade Okulu'nun Polatlı Acıkır bölgesine taşınacağı ve 1.700 hektarlık arazinin AKP'ye yakınlığıyla bilinen bir inşaat firmasına verileceği, bunun karşılığında inşaat firmasına Polatlı’da okul yaptırılacağı şeklinde. Bilindiği gibi, Tuzla Piyade Okulu, Tuzla’da deniz doldurularak yapılan devasa büyüklükteki marina ile aynı koyda bulunuyor.

KULELİ'NİN KADERİ

En önemli iddialardan biri de Kandilli’deki Kuleli Askeri Lisesi binasının ünlü, oteller zinciri olan bir firmaya satıldığı iddiası.Kuleli Askeri Lisesi binası 2011'de satıldığı, fakat liseye yer bulunamadığı için alıcı firmayla 5 senelik kira kontratı yapıldığı ileri sürülüyor. Şu anda “kiracı“ konumunda olan lisenin 2016 yılında şimdiki yerinden ayrılarak yeni yerine taşınacağı da gelen haberler arasında.

İstanbul’da askeri alanların boşaldıktan sonra imara açılması örneği Sarıyer’deki Zekeriyaköy’de yaşandı. 2010'da hava füze üssü olarak kullanılan 500 dönümlük yeşil alan boşaldıktan sonra, bölgede yapılaşma yokken, çok katlı bloklar, AVM'ler, rezidanslar kurularak yapılaşmaya açıldı.

Derya Derviş

Aydınlık

# Kuleli # derya derviş