Wall Street Journal: Türkiye, ABD’yi hazırlıksız yakaladı

“Türkiye Amerika’yı hazırlıksız yakaladı”. Amerikan'ın yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal Fırat Kalkanı harekatıyla ilgili bu yorumu yaptı. Habere göre, Türkiye Washington’a uyarı yapmadan tetiğe bastı ve operasyonu başlattı. Amerika’nın PYD’yi kurtarma hamlesi de böylece boşa düştü. Rusya ise operasyondan önceden haberdardı.

Wall Street Journal: Türkiye, ABD’yi hazırlıksız yakaladı

Ankara, Washington’a haber vermeden tetiğe bastı, Fırat Kalkanı harekatını başlattı. Washington’un bölgedeki PYD’lileri koruma hamlesi de böylece boşa çıktı.

Amerika’da yayın yapan Wall Street Journal gazetesi, Fırat Kalkanı harekatına ilişkin çarpıcı bilgileri paylaştı. Buna göre operasyon Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barrack Obama'nın masasına bile gitmeden tek taraflı olarak başlatıldı.

Gazetenin Amerikalı yetkililere dayandırdığı bilgilere göre, Washington PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi harekat öncesi bölgeden çıkarmayı planlıyordu. Amaç PYD’yi korumaktı. Ancak Ankara Amerika'yı hazırlıksız yakaldı...

Türkiye’nin bölgeye yönelik harekat kararlılığını engelleyemeyen Obama yönetimi, ABD Ordusu'ndan seçkin komandoları da bölgeye göndermeyi amaçlıyordu. Plan daha Pentagon’a öneri olarak ulaşmadan Türkiye düğmeye bastı, operasyon başladı. Harekat hakkında Washington’a da bilgi verilmedi.

"TÜRKİYE ABD'YE HABER VERMEDİ: Türkiye harekâtı kamuoyu önünde ABD’yle ortakmış gibi sunsa da, Türk jetlerinin Cerablus’ta düzenlediği ilk hava saldırıları koalisyon şemsiyesi altında değil, tek taraflı olarak gerçekleştirildi."

Haberde, harekatın daha önce Rusya’ya bildirildiği, Moskova’nın da Fırat Kalkanı konusunda Türkiye’ye güvence verdiği belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye abd # Wall Street Journal