Gazeteci Cevat Gök, ABD ile YPG'nin petrol anlaşmasını değerlendirdi: "Bu anlaşma ile resmen ABD terörü finanse ediliyor"

Gazeteci Cevat Gök, Ulusal Kanal'da, Suriye topraklarındaki petrolün ABD ve PYD arasında yapılan anlaşma ile gasp edilmesini değerlendirdi. Gök, bu anlaşmayı, ABD'nin Türkiye'ye karşı PKK'ya resmen destek vermesi olarak yorumladı.

Gazeteci Cevat Gök, ABD ile YPG'nin petrol anlaşmasını değerlendirdi: "Bu anlaşma ile resmen ABD terörü finanse ediliyor"

Gazeteci Cevat Gök, Ulusal Kanal'da Yeşim Eryılmaz'ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Gök, ABD ile PKK'nın petrol anlaşmasını değerlendirdi. Böyle bir hamlenin daha önceden de beklendiğini dile getirdi.

Cevat Gök'ün değerlendirmelerinden öne çıkanlar:

- "Amerika daha önceden de Suriye'nin kuzeyinde petrole bekçilik yapacağını söylüyordu."

- "Bu anlaşma, Suriye ve bizler için sürpriz olmadı. Sonuçta ABD kısa süre önce Sezar yaptırımlarını dile getirmişti ve bu yaptırımlarda SDG'nin, PKK'nın ve YPG'nin muaf tutulacağını tahmin ediyorduk ve bunun nasıl olacağını sorarken bu anlaşma ortaya çıktı."

- "Bu anlaşma ile resmen terör finanse ediliyor."

- "Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu anlaşmaların Suriye'nin egemenliğine aykırı olduğu ve aynı zamanda da terörün finans desteğinin sağlanacağını açık ve net dile getirdiler."

- "Dışişleri Bakanlığı'mızın yaptığı açıklama şu nedenle önemli; kimi gazeteciler adeta Türkiye ile ABD'nin anlaştığını ve Türkiye'nin bu duruma sessiz kaldığını söylüyorlardı. Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklama ile bu oyunu bozdu."

- "Petrol anlaşması sayesinde ABD uzun bir süre bu bölgede kalacak."

- "ABD bu anlaşma ile Türkiye'ye yeni şartlar dayatma eğiliminde olabilir çünkü bu anlaşma ile ellerinde yeni bir koz oldu."

- "Bu anlaşma Fırat'ın doğusunu Suriye'den koparma için yeni bir aşama olarak görüyoruz. Kamuoyu henüz bu anlaşmanın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında değil. Suriye Devleti bir yandan kendi toprağında petrolden mahrum bırakılıyor hem de terör örgütüne finansman sağlanıyor."

- "PKK yandaşlarının sevinç çığlıkları attığı yabancı basın organlarında görülüyor."

- "Suriye devletine karşı bir hırsızlıktır bu PKK'nın eline bir fırsat geçtiğinde nasıl yağmaladığını Kuzey Irak ve Suriye'nin doğusunda rahatlıkla görebiliyoruz."

- "Türkiye'nin operasyonları PKK'nın Akdeniz'e ulaşmasını engelledi. Akdeniz'e ulaşamayan PKK'nın da devlet ilan etme şansı da kalmıyor."

- "Anlaşma özel şirketler ile yapıldı ama ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onayı ile yapıldı ve ABD Dışişleri Bakanlığı bu anlaşmayı 'çok geç kalınmış bir anlaşma' olarak niteledi. Kamuoyunun bu konuda hassas olmasında fayda var."

- "ABD, bu atılan adımların Türkiye'yi kızdıracağını bilerek atıyor. Yani ABD, PKK'yı NATO üyesi olan Türkiye'ye tercih etmiştir. Resmen PKK'ya bir destek vardır."

İRAN VE RUSYA, ŞAM İLE AYNI GÖRÜŞTE

- "Şam'ın yaptığı, 'Bizim petrolümüz çalınıyor, bu kesinlikle kabul edilemez ve ABD hırsızlık yapıyor' açıklaması esasında İran'ın ve Rusya'nın da görüşüdür."

- "Fakat İran ve Rusya bu anlaşma ile gelen tehlikeleri Türkiye kadar net görmüyor olabilir."

- "Rusya, Şam'la olan donmuş olan görüşmeleri tekrar harekete geçirecektir diye düşünüyorum."

ulusal.com.tr

# abd # YPG # Gazeteci Cevat Gök