Topkurulu: Biz bu krizden yavaş yavaş etkileneceğiz

Suudi Arabistan ve Rusya, petrol fiyatı konusunda anlaşmazlığa düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü masasından sonuç çıkmadı. Rusya, OPEC toplantısında, Suudi Arabistan'ın istediği üretim kesintisini yapmadı. Bunun üzerine Riyad yönetiminden üretimi artırma resti geldi. Petrol fiyatları düştü. Uzmanlar, petrol ithalatçısı Türkiye'de kısa vadede olumlu gelişmeler yaşanacağını belirtiyor. Uzun vadede ise mevcut ekonomi politikasındaki ihracata bağımlılık giderilmeli...

Topkurulu: Biz bu krizden yavaş yavaş etkileneceğiz

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü yani OPEC görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Rusya ve Suudi Arabistan arasında petrol savaşları başladı.

Petrol fiyatları Körfez Savaşı'nın yaşandığı yıl olan 1991'den bu yana en sert günlük düşüşünü yaşadı.

OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin zirvesinde Suudi Arabistan Rusya'dan petrol üretimini azaltmasını istedi.

Koronavirüs salgınının etkisiyle küresel petrol talebini düşürmesi üzerine sunulan teklif Moskova yönetimi tarafından kabul edilmedi.

Riyad istediği sonuca ulaşamaması üzerine petrol üretimini günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracağını açıkladı. Petrol fiyatları çakıldı, Brent petrol fiyatı yüzde 30 düştü. Varil fiyatı 45 dolardan 31,7 dolara kadar indi.

Suudi Arabistan'da ekonominin yüzde 90'ı petrol üretimi ve ihracatına bağlı. Riyad hükûmetinin bütçesini dengeleyebilmesi için petrolün varil fiyatının yaklaşık 80-85 dolar arasında olması gerekiyor. Rusya ise bütçe dengesini sağlayabilmek için petrol fiyatlarının ortalama 42-45 dolar arasında olmasına ihtiyaç duyuyor. Uzmanlara göre; petrol fiyatlarındaki düşüş ABD'ye de zarar verecek. Bu sürecin kısa vadede en çok ABD'nin yüksek maliyetle ham petrol çıkaran kaya petrolü üreticilerini etkilemesi bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşle birlikte Rusya'nın para birimi Ruble de hızla değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası ise döviz alımlarını 30 gün boyunca durdurdu.

Rusya Maliye Bakanlığı, "Düşük petrol fiyatlarına 6-10 yıl dayanabiliriz" açıklaması yaptı.

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın en değerli petrol şirketi olan Suudi Aramco, güne yüzde 10'luk düşüşle başladı.

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki petrol üretimi konusundaki anlaşmazlık sonrası Türkiye'de benzin ve motorine indirimler bekleniyor.

Peki, Türkiye uzun vadede bu süreçten olumsuz etkilenmemek için ne yapmalı?

ulusal.com.tr

# petrol # petrol fiyatları # opec # Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü