Sami Menteş tahliye edildi

En genç tutuklu gazeteci Sami Menteş'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 29 kişinin yargılandığı Gençlik Federasyonu davası dün savunmaların alınmasıyla devam etti. Çağlayan Adliyesi'ndeki büyük salonda 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner izleyici olarak katıldı.

Sami Menteş tahliye edildi

Duruşmada 9 aydır Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Menteş de savunma yaptı. Menteş sözlerine iddianamedeki suçlamaları kabul etmediğini ve hiçbir örgütle bağlantısının olmadığını belirterek başladı.

Evinin arandığı sırada avukatını aramak istediğini anlatan Menteş polisler tarafından 'Bomba patlatmayacağını nereden bilelim' denildiğini söyledi. "Aramayı yapan polisler bomba yerine haberlerimi yazdığım not defterlerimi, fotoğraf makinesini ve bilgisayarları buldular" diyen Menteş haber fotoğraflarının delil sayıldığını ancak aynı fotoğrafların Yurt gazetesinde kendi imzasıyla yayımlandığını anımsattı.

İddianamede gittiği 8 eylemle suçlanan Menteş "Basın açıklamaları modern demokratik hukuk devletlerinde en yasal eylem olarak kabul edilmektedir. İddianamede yer alan 8 basın açıklamasına polis ne bir uyarıda bulunmuş ne de müdahale etmiştir. Bu açıklamalar suç teşkil ediyorsa neden müdahale edilmemiştir anlamakta zorlanıyorum" ifadelerinin kullandı.

Menteş tutukluluk nedeniyle anayasada güvence altına alınan eğitim hakkının engellendiğini vurgulayarak "Eğer tutuklanmamış olsaydım bu sene 4. sınıfa başlayacak büyük olasılıkla mezun olacaktım. Şu an en iyi ihtimalle bir sene kaybettim" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki gazetecilerin kaderinde hapishaneler olduğunu dile getiren Menteş şöyle devam etti: "Hapishanelere gazetecilerin staj yeri olarak bakılıyor. 9 aydır tutukluyum ve bu stajın bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Suçsuz olduğuma inanıyorum ve tutuklanmadan önce yaptığım gibi gazeteciliğe devam edeceğim. Tüm deliller toplandı, bu delillerin karartılma ihtimali yok. Kaçma ihtimali şüphesini gerektirecek ne niyetim ne de maddi durumum yok. Bu nedenlerle ve tarafınızdan dikkate alınacak lehime olan diğer hususlar ile tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."

Esad'a destek suç

Tutuklu sanıklardan Hasan Farsak da Suriye'ye emperyalist müdahale karşı yapılan eylemin iddianamede olduğunu belirtti. Farsak. Savcı İdris Kurt tarafından hazırlanan iddianamede yer alan "Suriye yönetiminin halkına karşı uyguladığı katliamı görmezden gelerek, Suriye'deki savaşı batılı devletlerin çıkardığını öne sürerek Esad yönetimine destek vermek amacıyla basın açıklaması düzenlendiği..." ifadelerine tepki gösterdi. Savcının yorum yaptığını vurgulayan Farsak „Suriye halkının yanında, emperyalizmin karşısındayım. Bu bir suç değil onurdur" diye konuştu.

3 yıldır eğitim gördüğü Muğla'da yaşadığını ve 2 üniversite okuyan başarılı bir öğrenci olduğunu belirten Ulaş Doğan "9 aydır eğitimim kesintiye uğradı. Daha iyi bir eğitim istediğim için eğitim hakkım elimden alındı" şeklinde konuştu.

Anneyi çocuğundan şikayetçi ettiler

İddianamenin çıkmasıyla müştekilerin sanıkların anne babaları olduğu görülmüş ve bu durum tepki çekmişti. Sanık Cavit Yılmaz'ın babası Mustafa Yılmaz ile sanık Ebru Yeşilırmak'ın annesi Gülsen Yeşilırmak duruşmada kimseden şikayetçi olmadıklarını söyledi. Anne Yeşilırmak "Beni Emniyetten aradılar. Tedirgin oldum. Çocuğumu kurtarmak istiyorum dedim. Emniyette dilekçe yazdılar. İmzaladım, savcılığa verdim. Ama savcı anne çocuğundan şikayetçi diye yazmış. Ben çocuğumu kurtarsınlar diye dilekçe vermiştim" ifadelerini kullandı.

Müştekilerin ardından mütalaasını veren Savcı Kurt, Menteş'in tahliyesini talep etti. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Sami Menteş, Ulaş Doğan, Duygu Yücel, Tahsin Sağaltıcı ve Cemil Onur Çelikdağ'ın tahliyesine karar verdi.

Duruşmada olay çıktı

Avukatların savunmalarını yaptığı sırada izleyici bölümünde slogan atılmaya başladı. Sloganlara sanıklar da destek verdi. Bir polis memuru slogan atan bir izleyiciyi dışarı çıkarmak istedi. Bunun üzerine sanıklar sıraların üzerine çıktı. Jandarmalar ve sanıklar arasında arbede çıkarken salona çevik kuvvet polisleri girdi. Kısa süreli gerginliğin ardından duruşma devam etti.

Irmak Mete

aydinlikgazete.com