AP, 2018 Türkiye Raporu'nu kabul etti

Hollandalı Raportör Kati Piri'nin 2018 Türkiye Raporu Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi. İç ve dış politikada Türkiye düşmanlarını korumaya çalışan raporda Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması teklif ediliyor

Raportör Kati Piri'nin hazırlayıp sunduğu 2018 Türkiye Raporu, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda 13 Mart'taki oylamada kabul edildi.

Raporda Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması teklif ediliyor.

Rapor, 109'a karşı 370 oyla kabul edildi. 143 parlamenter ise çekimser kaldı.

Tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan raporda; Ermeni Soykırımı, Kıbrıs, azınlık hakları, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu, Almanya'da bulunan Can Dündar'ın durumu, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan kişiler ve Türkiye'nin Afrin operasyonu hakkında tespitler ve tavsiyeler yer aldı.

FETÖ'cü hâkim ve savcıların görevden uzaklaştırılması da raporda yer aldı: 4 binden fazla hâkim ve savcının işten atılmasının hukukun bağımsızlığı ve tarafsızlığına tehdit oluşturduğu belirtildi.

Kati Piri'nin raporunda 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 150 bin kişinin gözaltına alındığı, 78 bin kişinin tutuklandığı, 50 bin kişinin ise hapiste olduğunu yazdı.

Kati Piri raporunda Türkiye'de risk altında bulunan insan hakları savunucularına desteklerini artırmaları çağrısında da bulundu.

Basın özgürlüğünün de konu edildiği raporda 15 Temmuz'un ardından 160 medya şirketinin kapatıldığı ve 114 ben internet sitesinin yasaklandığı kaydedildi.

Hristyan ve Aleviler de dâhil olmak üzere dini azınlıkların baskı altında olduğu iddia edilen raporda, Türkiye'nin Fener Rum Patrikanesi'nin meşru kimliğini tanıması ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması tavsiye edildi.

CHP ve HDP milletvekillerinin terör şüphesiyle tutuklandığı ve patilerin marjinalleştirildiğini söyleyen raporda Türkiye'nin Kürtlere'e ait tarihi mirasları yok ettiği iddiası yer aldı. Ayrıca TSK ve Özgür Suriye Ordusu'nun Afrin'deki faaliyetleri de eleştirilerin hedefi oldu.

Hollandalı Kati Piri'nin hazırladığı Türkiye raporunda Kıbrıs da yer aldı. Raporda Türkiye'nin Kıbrıs'tan askerlerini çekmesi, Magosa'daki boşaltılmış bölgeyi Birleşmiş Milletlere teslim etmesi istendi.

Raporda Türkiye-Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı ve hava sahası konusu da işlendi. Türkiye'nin Yunansitan deniz ve hava sahalarını ihlal ettiği belirtildi. Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan casus belli kararı, yani Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkardığı takdirde bunun savaş nedeni sayılacağı kararın geri çekilmesi istendi.

Ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki her türlü gelişmenin uluslararası anlaşmalar uyarınca Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan ile paylaşılması istendi.

ulusal.com.tr

# Avrupa Parlamentosu