Yunanistan'a 3. Lozan uyarısı: Türkiye Midilli Adası için NAVTEX ilan etti

Yunanistan'ın Ege'deki kışkırtmaları sürüyor. Türkiye de Atina'ya yanıt olarak Midilli Adası'nın gayri askeri statüsünün ihlal edildiğini bildiren yeni bir NAVTEX ilan etti. barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan ilan edilen Navtex süresi uzatıldı.

Yunanistan'a 3. Lozan uyarısı: Türkiye Midilli Adası için NAVTEX ilan etti

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki gerilimin azaltılmasına yönelik diyalog çabalarına kulak tıkayan Yunanistan, uluslararası hukuk ve anlaşmaları yine hiçe saydı. Midilli Adası'ndaki gayri askeri statüyü ihlal eden NAVTEX'i geri çekmedi. Yunanistan'ın Lozan ihlaline Türkiye NAVTEX'le karşılık verdi.

Midilli Adası'nın silahlandırılmasına yönelik girişimlere Ankara, yeni bir NAVTEX ile cevap verdi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan duyuruda, "Midilli Adası'nın 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir" denildi.

Yunanistan; Sakız ve Limni adalarını da silahlandırmış, Türkiye o adaların gayri askeri statülerinin ihlal edildiğine dair 14 ve 22 Eylül tarihlerinde 2 ayrı NAVTEX ilan etmişti.

Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan için 9 Kasım'a kadar sürecek yeni Navtex ilan edildi. İlana göre, geminin görevi 10 Ekim'den 9 Kasım'a kadar sürecek.

Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, "Tanux-1" ve "Apollo Moon" isimli gemilerle Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.

# yunanistan # Navtex # hayreddin paşa