MSB'den İdlib açıklaması

İdlib’de 6’ncı Türk-Rus ortak devriyesi tamamlandı. Halep'i Lazkiye'ye bağlayan M4 karayolunda yapılan devriye Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu. Devriyelerin yapıldığı gün, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rus Mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

MSB'den İdlib açıklaması

İdlib'de 6'ıncı devriye tamamlandı. Devriyeyi, Ankara-Moskova hattındaki diplomatik temas izledi.

Türkiye ile Rusya, 5 Mart mutabakatı kapsamında Halep'i Lazkiye'ye bağlayan M-4 karayolu üzerinde devriyeler yapıyor. İdlib’de 5’inci Türk-Rus ortak devriyesi 21 Nisan’da yapılmıştı. 26 Nisan’da yapılması hedeflenen devriyelere ise Ankara'nın terör listesine aldığı HTŞ engel çıkarmıştı.

Terör örgütünün engellerine rağmen Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’deki M4 Karayolunda 6’ncı devriyenin tamamlandığını açıkladı. Açıklamada “ Kara ve hava unsurlarının katılımıyla 6’ncı Türk-Rus Birleşik Kara Devriyesi icra edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Devriye faaliyetinin yapıldığı gün Ankara-Moskova hattında diplomatik zirve de gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus Mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre görüşmede bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5 Mart'ta Moskova'da bir araya gelmişti. İki lider zirvede İdlib'de ateşkesin yürürlüğe girmesi konusunda uzlaşmaya varmıştı.

Türkiye ile Rusya arasındaki uzlaşma, ateşkes, ortak devriye ve güvenli koridoru kapsıyor. Mutabakata göre M-4 karayolunun 6 km kuzeyi ve 6 km güneyinde bir güvenlik koridoru oluşturulması hedefleniyor.

# msb # idlib # M4 kara yolu