Yerel tohum ve fide takas şenliği

Yerel tohumların korunması ve yaşatılmasını amaçlayan şenlik 15 Mart'ta başlıyor.

Yerel tohum ve fide takas şenliği

Antalya'da Yerel Tohum ve Fide Takas Şenliği düzenlenecek. 15 Mart Cumartesi günü saat 10:00'da alanında uzman kişilerin bilgilerini paylaşacağı panelle başlayacak olan şenlik saat 14:00 'e kadar sürecek. Yerel tohum ve fidelerin takas yapılacağı şenlik boyunca da yöresel müzik grupları sahne alacak. Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Avlan Gölü Yaşatma Derneği ve özel bir havalimanı şirketinin katkılarıyla gerçekleştirilecek olan şenlik Akdeniz Bölgesi için ilk olma özelliğini taşıyor.

Akdeniz Bölgesi'ne tarımın kalbi Antalya öncülük etti

Daha önce Ege ve Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilen tohum ve takas şenliklerinin Akdeniz Bölgesi için ilkine, Antalya öncülük etti. 15 Mart günü ektiği üründen yeniden tohum elde edebilen çiftçilerimiz, köylülerimiz tohumlarını ve fidanlarını elden ele değiştirmek üzere Antalya Kültür Merkezi(AKM) önünde olmaya hazırlanıyor. Şenlikle ilgili bilgi vermek üzere düzenlenen basın toplantısında köylü ve çiftçilerimizin büyük üreticiler karşısında yaşadıkları zorluklara ve girdi fiyatlarının köylümüzün belini büktüğüne değinildi. Şenliğin amacının anlatıldığı toplantıda ayrıca yerel yöneticilerden Yerel Üretici Pazarları kurmaları talep edildi. Şenlik hakkındaki bilgilendirme toplantısını Ziraat Mühendisi Nihal Küpeli yaptı.

Yerel yöneticilerden yerel üretici pazarları kurmaları istendi

Küçük hacimde üretim yapan çiftçilerin sanayileşen ihracata yönelik üretim yapan büyük üreticiler karşısında güçsüz kaldığını belirten Küpeli, tarım ürünlerinin girdisinin her geçen gün artmasına karşın, üretilen ürünlerin fiyatının artmamasına dikkat çekti. Küçük üreticinin hibrit tohumu almaya, o tohumu beslemek ve büyütmek için gereken ilaç ve gübreyi alacak parasının olmadığına vurgu yapan Küpeli, yerel yöneticilerden Yerel Üretici Pazarları kurmasını talep ederek, bu pazarlarda eskiden olduğu gibi doğal hayvan gübresi, yerel tohum ve küllü suyla üretim yapılabilmesinin ve satılabilmesinin önün açılmasını istedi.

Şenliğin temel amacı yerel tohumları koruyup yaşatmak

Yerel Tohum ve Takas Şenliği'nin amaçlarını anlatan Küpeli, temel amacın yerel tohumların satış yolu olmadan elden ele değiştirilerek korunmasının ve yaşatılmasının sağlanması olduğunu kaydetti. Tohumculuk kanununa göre tescillenmemiş tohumların satışının yasaklanmasının yerel tohumların yok oluş sürecini hızlandırdığını belirten Küpeli,

şenlikle toplumda ve köylüler arasında yerel tohumlara sahip çıkma ve koruma iradesini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Küpeli, tüm yurttaşları şenliğe çağırdı.

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: Özkan Dizlek

ulusalkanal.com.tr

# antalya # Tarım # yerel tohum