ABD'nin Golan Tepeleri çıkışı yalnız kaldı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail'in egemenliğini tanımak için çağrı yaptı. Provokatif paylaşıma dünyadan tepki yağdı. Başta Suriye olmak üzere Batı Asya ülkeleri, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yaptıkları açıklamalarda Golan Tepeleri'nin İsrail'in işgali altında olduğunun altını çizdi.

Dünya Trump'ın sözlerine kilitlendi. Ülkelerden art arda açıklamalar geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Güvenlik Konseyi'nin 1981 yılında aldığı 497 sayılı kararı hatırlattı.

Güvenlik Konseyi'nin 497 sayılı kararında, ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur'' deniliyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Konseyi, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkan ve İsrail'i BM kararlarına uymaya çağıran karar tasarısını kabul etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Trump'ın açıklamasına tepki gösterdi.

Golan Tepeleri'nin yasal sahibi Suriye Devleti de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada "Toprak, halk ve gökyüzü olarak işgal edilen Golan Suriye'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Er ya da geç Suriye'nin egemenliğine geri dönecektir" denildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise "Hepimiz Donald Trump'ın ırkçı İsrail'e kendisinin olmayanı vermeye çalışmasından şoke olduk. Önce Kudüs, şimdi Golan" şeklinde konuştu.

Moskava Trump'ın çağrısına tepki gösterdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında Orta Doğu'daki son durumu ele aldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Trump'ın çağrısının Orta Doğu'daki durumu istikrarsızlaştıracağını söyledi.

Dmitriy Peskov, "Benzer çağrılar Orta Doğu'da hali hazırdaki gergin durumu önemli ölçüde istikrarsızlaştırabilir." dedi.

Bir açıklama da Avrupa Birliği'nden geldi.

AB'nin İsrail Temsilciliği Basın Ofisi'nden Haaretz gazetesine yapılan açıklamada, Birliğin Golan Tepeleri'ni işgal altındaki topraklar olarak görmeye devam ettiği belirtildi.

ulusal.com.tr

# abd # donald trump # israil # Golan tepeleri