Gereksiz tetkik yaptırmayın

Türkiye, dünya genelinde manyetik rezonans görüntüleme yani MR uygulamasında birinci, bilgisayarlı tomografide 8'inci sırada yer alıyor. Radyologların yüzde 75’i yeterli klinik inceleme yapılmadan, radyolojik tetkiklere başvurulduğu görüşünde. Radyologlar, "gereksiz tetkik yaptırmayın" uyarısında bulundu.

Gereksiz tetkik yaptırmayın

Gerekmedikçe Radyosyon uygulamaları yapılmamalı. OECD verilerine göre, Türkiye, dünya genelinde manyetik rezonans görüntüleme yani MR'da birinci, bilgisayarlı tomografide 8'inci sırada.

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya da rakamları yüksek bulanlardan. Kaya, özellikle hükümetin performans politikası ile tetkiklerin arttığını kalitenin ise azaldığını söyledi.

Radyoloji Dernegi'nin 400’ü aşkın uzman arasında yaptığı ankete göre; Radyoloji uzmanlarının yüzde 75’i yeterince klinik inceleme yapılmadan tetkik istendiğini düşünüyor. Gereksiz tetkikin bir nedeni de "Hasta memnuniyeti" odaklı bir sistemin olması. Prof. Dr. Tamer Kaya, "Hasta MR yapılmadığı zaman, hiçbir şey yapılmadığı hissine kapılıyor. Hekim talep ile mücadele edemiyor" dedi.

HABER: MERAL AKKAYA

ulusalkanal.com.tr