Dev kâğıt fabrikası üretim için gün sayılıyor

KİPAŞ Holding’in Aydın Söke Organize Bölge Sanayi Bölgesi’nde kurduğu dev kâğıt fabrikası üretim için gün sayıyor. 550 milyon dolar yatırım ile kurulan fabrikada bin kişi istihdam edilecek. Türkiye’nin 300 milyon dolar olan yıllık kâğıt ithalatını tek başına üretip üzerine 200 milyon dolar da ihracat yapması öngörülen fabrika Avrupa'nın en büyük olma özelliğini taşıyor.

Dev kâğıt fabrikası üretim için gün sayılıyor

Haber: Ufuk Akkaya Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Türkiye’nin en büyük kağıt fabrikası AydınSöke Organize Sanayi Bölgesinden kuruldu. Bu fabrika yalnızca Türkiye’nin en büyüğü olması özelliğini taşımıyor. Avrupa'nın da en uzun makinesine sahip, tam 350 metre. Dünyanın ise son teknolojisi bu fabrikada kurulu. İnsan eli değmeden kağıt üretimi yapılıyor.

KİPAŞ Holding, üretimi için gün sayılan Söke Organize Sanayi Bölgesi’ndeki dev fabrikanın kapılarını Ulusal Kanal’a açtı. KİPAŞ Holding Genel Koordinatör Ahmet Çınar, Ulusal Kanal Ege Bölgesi Haber Müdürü Ufuk Akkaya’ya fabrikayı gezdirdi. Çınar, bu fabrikayla en büyük kağıt üreticisi olacaklarını belirtti:

- Ahmet Çınar: Fabrikamız 350 dönüm bir alanda kurulu. Fabrikanın uzunluğu 450 metre. Kağıt fabrikasının uzunluğu da 370 metre. Avrupa'nın en büyük makinesi, en büyük kağıt üreticisi olacağız bu fabrikada.

- Fabrikanın yatırımı 550 milyon dolar. Ama bu bölgede termal enerji üretiminde, gaz beton santralimizle birlikte Aydın Bölgesi’ndeki yatırımlarımız toplamı 1 buçuk milyar doları bulmuş durumda.

- Bu fabrikanın istihdama katkısı en az 1000 olacaktır. Ama Aydın’daki diğer yatırımlarımıza bağlı sektörleri ele aldığımızda 10 bin kişinin istihdamına katkı olacağını ön görüyoruz

550 milyon dolar yatırım ile kurulan bu dev kağıt fabrikası Türkiye’nin ithal ettiği 300 milyon dolarlık kağıdı tek başına üretecek. 200 milyon dolar da ihracat yapacak.

Kahramanmaraş merkezli KİPAŞ Holding, kâğıt, çimento, enerji ve tekstil sektöründe faaliyet yürütüyor. Söke’deki kâğıt fabrikası yatırımının yüzde 25’i öz sermaye, yüzde 75’i de uluslararası kredilerle sağladı.

Başlangıçta günde 2 bin ton üretim yapılacak. Bir buçuk yıl sonra da günlük kâğıt üretim kapasitesi 3 bin 500 tona çıkacak. Dev kâğıt fabrikasının istihdama da önemli katkıları olacak.

Üretim tamamen hurda kâğıtların geri dönüşümü ile yapılacak. Fabrikanın bacasından dumanlar tüttüğünde işte bu atık kâğıtlar yeniden ekonomiye kazandırılacak. KİPAŞ Holding, yüzde 75 yerli, yüzde 25 ithal atık kâğıt kullanmayı hedefliyor.

370 metre uzunluğundaki dev kâğıt makinesi dünyadaki son teknolojiye sahip. Yazılım ve robotlar sayesinde, üretimden nakliyeye kadar işlemler el değmeden yapılacak.

# türkiye # aydın # ulusal kanal # ege # haber # teknoloji # tekstil # dolar # üretim # ufuk akkaya # enerji # kağıt # söke # OSB # kağıt fabrikası # kipaş