Konkordato nedir? Vatandaş Konkordato ilan edebiliyor mu?

Ekonomideki kriz nedeniyle bir çok şirket konkordato ilan etti. Daha çok tüzel kişilerin başvurduğu bu yöntemi yani iflas ertelemeyi gerçek kişiler de kullanabiliyor. Kredi kartı borcu, gayrimenkul borcu gibi konularda bireylerin konkordatoya gitmesi ise büyük riskler içeriyor.

Şirketler peş peşe konkordato ilan ediyor. ismini söylemesi de oldukça zor.peki konkordato nedir?

Aslında kanuna göre asıl hak sahibi tacirler. ama artık tacir olmayan gerçek kişilerde yararlanabileek. Uzmanlara göreyse bu durum büyük risk oluşturuyor.

İcra iflas kanun'ununda 7101 sayılı Kanun'unun 13'üncü maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişiler de konkordato ilan edebiliyor.

Bankadan çekilen özel kedi, gayrimenkul, araba borcu gibi nedenlerle doğrudan tacir olmayan borçlu kişilerde grubun içinde yer alıyor.

Hiçbir şarta ve ön koşula bağlı olmaksızın ilan edilen konkordatolar ekonomiyi tıkama riski barındırıyor. Örneğin borçlunun borcunu ödeyememesi ekonomik dengesizliğine bu da nakit sıkıntısına yol açıyor.

Mağlum çoğumuz kredi kartlarıyla bankalara borçlanarak hayatımızı idame ettiriyoruz. Tehliklerden biri de bulaşma etkisiyle gerçek kişilerinde borçlarını ödememe yoluna gitmesi.

Haber: Dilek Doğan - Kamera:Şengül Derin

ulusal.com.tr

# konkordato