ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun hedefinde bu kez Çin vardı

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi. Toplantıda hedef Türkiye ve Çin oldu. Türkiye karşıtı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni NATO'ya sokma planları devreye girdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Tüm AB üyeleri NATO ittifakına katılsın" dedi. Toplantının ilk gününde Türkiye'yi hedef alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, ikinci günde de Çin'i hedef aldı. NATO üyelerini Çin'e karşı birleşmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun hedefinde bu kez Çin vardı

İki gün süren NATO zirvesi hareketli geçti. İlk oturumda Türk-Amerikan gerilimi güne damgasını vurmuştu. İkinci oturumda da hedefte Türkiye ve Çin vardı.

Almanya ve Fransa ortaklığında Rum yönetimini arka kapıdan NATO'ya sokma planları, toplantıda Atina tarafından dile getirildi.

Yunan dışişleri kaynaklarına göre, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin NATO'ya dahil edilmesini talep etti. Bu kapsamda, tüm AB üyelerinin NATO'da olması gerektiğini söyleyen Dendias, bu hamlenin Avrupa'yı güçlendireceğini öne sürdü.

Atina, Ankara'yı şikâyet etmenden de duramadı. Dendias NATO toplantısında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden dolayı mevkidaşlarına yakındı.

Hedefteki bir diğer ülke de Çin oldu. İlk oturumda Türkiye'ye yönelik sözlü saldırılarda bulunan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan sert yanıtlar alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu sefer Çin'e karşı birleşme çağrısı yaptı.

Pompo bir önceki gün "Türkiye'nin NATO'nun bütünlüğünü bozduğunu" söylediği gibi, Çin'in de NATO menfaatlerini tehdit ettiğini öne sürdü.

Pompeo'nun açıklamaları ile ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı da bilgilendirme yaptı.

Brüksel'in ev sahipliğinde yapılan 2020 yılının son NATO toplantısı, Türkiye ve ABD arasındaki gerilimle akıllarda kaldı. Şimdi gözler, Türkiye'nin faaliyetlerinin de ana gündem maddelerinden biri olduğu, 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde.

# abd # türkiye # doğu akdeniz # nato # güney kıbrıs