Etiyopya'da 157 kişiyi taşıyan uçak düştü

Havacılık dünyası peş peşe yaşanan kazalarla sarsıldı. Etiyopya'da Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra dağlık alana düştü. Farklı milletlerden 149 yolcu ve 8 mürettebattan kurtulan olmadı. Kolombiyada ise DC 3 uçağın düşmesi sonucu mürettebat dahil 12 kişi hayatını kaybetti.

Dünya havacılığı, peş peşe yaşanan uçak kazaları ile sarsıldı.

En çok can kaybının yaşandığı kaza haberi Etiyopya'dan geldi.

Etiyopya Hava Yolları'na ait Boeing 737 800 MAX tipi yolcu uçağı, yerel saatle sabah 08.38’te başkentteki Addis Ababa havalimanından havalandı.

Kalkışı normal şekilde tamamlayan uçak tırmanya başladığı sırada üzücü kaza meydana geldi. Etiyopya Hava Yolları uçağı ile kaşkışından yaklaşık 6 dakika sonra radar teması kesildi.

149 yolcu ve 8 mürettebat ile Addis Ababa'dan Kenya'nın Nairobi kentine giden uçak, havalimanının 62 kilometre güneydoğusunda bulunan Bishoftu kasabasına yakın mesafede kayboldu. Uçak ile irtibat kesildiğinde 2 bin 500 metre yükseklikteki dağlık alan üzerindeydi.

Etiyopya Hava Yolları sözcüsü, uçağın yerel saatle 08:44'te düştüğünü duyurdu. Kaza haberi ülkeyi ülkeyi yasa boğdu.

Kurtarma ekipleri uzun süre enkaza ulaşmaya çalıştı. Saatler sonra bölgeye ulaşıldığı, kazadan kurtulan olmadığı açıklandı. Uçakta bulunan Etiyopyalı, Kenyalı, Britanyalı, Fransız, ABD'li, Mısırlı, İtalyan, Hint, Çinli ve Kanadalı toplam 157 kişi hayatını kaybetti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, twitter hesabında yakınlarını kaybeden ailelere taziyelerini iletti. Etiyopya havayolu yetkilileri ise düzenledikleri basın toplantısında uçağın bilinen bir teknik sorunu olmadığını, pilotların ise başarılı uçuş geçmişine sahip olduklarını duyurdu.

Havayolu yetkilileri pilotun bir hata rapor ettiğini, geri dönüş için izin istediğini kazanın da bu sırada meydana geldiğini açıkladı.

Kaza bölgesinden çekilen ilk görüntülerde uçağın çarpmanın etkisi ile paramparça olduğu, toprakta derin bir çukur oluştuğu görüldü.

Düşen uçak, ABD'li uçak üreticisi Boeing tarafından yaklaşık 4 ay önce Etiyopya Hava Yollarına teslim edilmişti. Uçağın kesin düşüş nedeni yapılacak detaylı soruşturmanın ardından belli olacak.

Üzücü bir uçak kazası da Kolombiya’da meydana geldi. 2'nci dünya savaşı yıllarından kalma DC-3 tipi bir uçak düştü.

Kolombiya Sivil Savunma yetkilileri, uçağın acil durum bildirdikten kısa bir süre sonra düştüğünü kazada 12 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Gökyüzünde bir kaza ise ucuz atlatıldı. Adres bu kez Amerika Birleik Devletleri oldu. Air Transat Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağında yangın paniği yaşandı.

Kanada’nın Montreal havalimanından havalanan uçak ABD’ye giderken pilotlar kargo bölümünde yangın alarmı aldı. Acil durum ilan eden pilotlar en yakın havalimanı olan

Newark'a indi. Yolcular acil çıkış kapılarından tahliye edildi. Olayda 2 kişi hafif şekilde yaralandı.

ulusal.com.tr

# Etiyopya