AK Parti'nin hazırladığı imar kanunu teklifinin ayrıntıları

AK Parti’nin hazırladığı imar kanunu teklifi Meclis’e sunuldu. Kanun teklifiyle yeni yapılan binalara 5 kattan fazla izin verilmeyecek. Kaçak yapılara kesilen cezalar artırılacak.

AK Parti'nin hazırladığı imar kanunu teklifinin ayrıntıları

İmar kanunu teklifi Meclis’e sunuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı yeni imar kanunu teklifini duyurmuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, o kanun teklifini Meclis’e sundu. İnşaatlar için hazırlanan Coğrafi Bilgi Sistemleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, birçok düzenleme içeriyor.

Kanunla yüksek binalara düzenleme geliyor. Kat serbestliği ortadan kaldırılacak. Yeni yapılan binalara 5 kattan fazla izin verilmeyecek. Mevcut yapı alanlarında ise geçmişte inşa edilmiş binaların ortalama yükseklikleri dikkate alınacak.

Kaçak yapılara uygulanan cezalar artırılacak. Arsanın değerine ve illere göre ceza miktarı değişecek.

Ayrıca kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında binalara yapılan eklemeler için tapuya bildirim zorunluluğu getirilecek. Vatandaş bu düzeltmeyi yapmazsa, ilgili belediye, o da yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kısımları yıkacak.

Yeni düzenlemeye göre parsel bazında imar değişikliği de artık yapılamayacak. Plan değişiklikleri ada bazında yapılacak. Yani imarda verilen kattan fazlası inşa edilemeyecek. İmarda ada sokak, cadde, gibi sonradan yapılan yapay engellerle çevrili parseller topluluğu olarak biliniyor. Ortaya çıkacak değer artışının tamamı ise kamuya geçecek.

Kanun teklifi önce Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na gidecek. Burada görüşüldükten sonra kabul edilirse Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Teklif, Cumhurbaşkanı onayına sunulup Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra kanunlaşacak.

HABER:BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

# ak parti # meclis # imar