Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'ndan Turizm Başkenti Projesi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, üye ülkeler arasında birincisi düzenlenecek olan Turizm Başkenti Projesi'ni hayata geçiriyor. İran'ın Mazenderan eyaletinin köklü bir geçmişe sahip olan Sari şehri, 2022 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Başkenti Projesi'ne ev sahipliği yapacak. Projenin öncelikli hedefleri arasında ise yoksulluğu azaltmak, sürdürülebilir ekonomik ve iç turizmin teşvik edilmesi gibi konular yer alıyor.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'ndan Turizm Başkenti Projesi

Bilinen ilk uygarlıkların, topraklarında medeniyetler kurduğu coğrafya, önemli bir turizm projesine ev sahipliği yapacak.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, 2022 yılında birincisi düzenlenecek olan 'Turizm Başkenti Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Türkiye, İran ve Pakistan'ın kurucu üyesi olduğu teşkilat, üye ülkelerin ekonomik devamlılığını, toplumsal refahın yükselmesi, turizm merkezlerinin artması ve pozitif rekabet ortamı oluşturma gibi konuları hedefliyor.

Projenin ilki zirvesine ise İran'ın köklü merkezlerinden biri olan Sari Şehri ev sahipliği yapacak.

Sari-2022 projesinin koordinatörlüğünü üstlenen Ali Mahforuzi, üye ülkelerin ekonomik ve kültürel işbirliği potansiyelinin yüksek olduğunu bu nedenle de etkinliğin büyük bir fırsat yarattığını söyledi:

- İran'ın eski başkentlerinden biri olarak tarihi, doğal ve sanatsal kapasiteleri ile ECO üyesi ülkelerin turizm başkenti etkinliğine ev sahipliği yapan ilk şehir seçilen Sari şehri, önemli turistik destinasyonlardan biri olup, sahip olduğu yüksek potansiyeller nedeniyle, ECO üyesi ülkelerin ilk turizm etkinliğinin gerçekleştirilmesi hususunda gerekli koşullara sahiptir.

Mahforuzi, Türkiye-İran arasındaki turizm ilişkilerini de değerlendirdi:

- Bu iki ülke her zaman birbirleriyle iyi ilişkilere ve faydalı işbirliklerine sahip olmuştur. İran'ın, Türkiye'nin turizm alanındaki tecrübesinden yararlanması gerektiğini düşünüyorum ve elbette önemli olan husus, bizim de kendi kapasitemizi Türk halkına tanıtmamız ve onların da bu kapasiteleri kullanmalarına gerekli zemin oluşturmamız gerektiğidir.

1964 yılında kurulan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler arasında, İran, Türkiye, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan bulunuyor.

# türkiye # iran # Azerbaycan # ekonomi # Afganistan # pakistan # turizm # Tacikistan # Sarı # kazakistan # Özbekistan # türkmenistan # Ekonomik İşbirliği Teşkilatı