ABD askerleri tamamen çekildi: Afganistan'da işgal sona erdi

ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık işgali sona erdi. Açıklamayı ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM - SENTKOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie yaptı. McKenzie, gelecekte Taliban ile bir koordinasyon öngörmediklerini de kaydetti.

ABD askerleri tamamen çekildi: Afganistan'da işgal sona erdi

ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık işgali bitti.

Açıklamayı yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı OrgeneralKenneth McKenzie, son uçağın 30 Ağustos'ta ABD Doğu Yakası saatiyle 15.29'da havalandığını açıkladı.

Aslında ABD, çekilme kararını daha 2020'nin şubat ayında vermişti. 29 Şubat'ta ABD'li yetkililerin Katar'ın başkenti Doha'da Taliban'la yaptığı bir anlaşma, çekilme tarihi olarak 1 Mayıs 2021'i öngörüyordu. Ancak 20 Ocak 2021'de ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, çekilmenin 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçmasıyla Taliban'ın kontrolü sağlaması, çekilme sürecini daha da hızlandırdı. Çekilmenin tamamlandığını açıklayan General McKenzie, ABD askerlerinin çekilirken birçok askeri teçhizatı kullanışsız hale getirerek geride bıraktıklarını ifade etti.

Geride kalan son ABD askerlerinin çekilmesinin ardından bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan geldi. Afganistan'da askeri misyonun bittiğini ifade eden Blinken, yeni bir diplomatik misyonun başladığını duyurdu.

Bugüne kadar 6 bini Amerikan vatandaşı olmak üzere yaklaşık 123 bin kişiyi Afganistan'dan çıkardığını kaydeden Blinken, Afganistan konusunda diplomasiyi elden bırakmayacaklarını da söyledi. Kabil'deki diplomatik varlıklarını askıya aldıklarını da kaydeden Blinken, faaliyetlerini Katar'ın başkenti Doha'ya taşıdıklarını duyurdu.

# abd # amerika # Afganistan # tahliye # taliban # general # Kenneth McKenzie # ABD askeri # Antony Blinken # amerikan askeri # ABD işgali # afganistan işgali