ABD Kongresi'nde çıkan olaylara Türkiye'den ilk tepkiler

ABD Kongresi'nin Trump destekçileri tarafından basılmasının ardından Türkiye'den art arda açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanlığı, ABD'deki tüm tarafları itidale çağırdı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop da açıklamasında sorunların hukuk ve demokrasi içinde çözülmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Kalın ise ABD'de yaşanan gelişmeleri endişeyle izlediklerini ifade etti.

ABD Kongresi'nde çıkan olaylara Türkiye'den ilk tepkiler

Türkiye'den ABD'deki iktidar krizini yakından takip etti. Açıklamalar peş peşe geldi.

İlk açıklama Dışişleri Bakanlığından yapıldı. İtidal çağrısı yapan açıklamayı Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da kendi hesabından paylaştı.

Yapılan açıklamada, ''ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD'deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz. ABD'deki vatandaşlarımızın kalabalık mekânlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.'' ifadeleri kullanıldı.

''TARAFLARI SÜKUNETE DAVET EDİYORUZ''

Meclis Başkanı Mustafa Şentop sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ABD'de Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Başkan Şentop, hukuk ve demokrasiye vurgu yaptı: ''ABD'deki olayları endişe ile izliyor; tarafları öncelikle sükûnete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk; herkese de bunu tavsiye ederiz.''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da protestolara ilişkin açıklamada bulundu. Kalın, yaptığı paylaşımda ABD’de yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini ifade etti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kalın'ın açıklamasını sosyal medyada alıntılayarak paylaştı. Kalın, ''ABD'de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz'' ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de açıklama yaptı. Gül, Birleşik Devletler'de de demokrasi ve hukukun işlemesini, seçmen iradesine saygı duyulmasını ve bu iradenin tecelli etmesini diledi.

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise sosyal medya paylaşımında herkesin seçim sonuçlarını olgunlukla kabul etmesi gerektiğine dikkat çekti: ''Herkes seçim sonuçlarını olgunlukla kabul etmelidir. Kesinleşmiş seçim sonuçlarını ve hukuku tanımayan eylemler meşru değildir. Demokratik süreçleri ve kurumları kırılgan hale getirmek, bir topluma ve dünyaya verilebilecek en büyük zarardır.''

# abd # ak parti # İbrahim Kalın # cumhurbaşkanlığı sözcüsü # meclis # trump # cumhurbaşkanlığı # Mevlüt Çavuşoğlu # mustafa şentop # Ömer Çelik # Biden # kongre # dışişleri bakanlığı # fahrettin altun # adalet bakanı # abdulhamit gül # türkiye abd # dışişleri # meclis başkanı # Türkiye tepki # olaylar