''İşçi'' kongresinde OHAL

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti, bir işçi sendikası genel kuruluna sendika üyeleri ve basın alınmadı. Türkiye Maden İş Olağan Genel Kurulu’na, üst kurul delegeleri hariç hiç kimse giremedi. İşçisiz yapılan genel kurulda, maden patronlarının delegelere baskısı tepki çekti.

''İşçi'' kongresinde OHAL

Türk İş’e bağlı Türkiye Maden İş 10’uncu Olağan Genel Kurulu, Ankara’da Büyük Anadolu Otel’de başladı.

İki gün sürecek genel kurulda daha önce hiçbir sendika genel kurulunda yaşanmayan bir olay gerçekleşti. Türkiye sendikacılık tarihinde bir işçi sendikası, ilk kez genel kuruluna sendika üyeleri ve basın almadı.

Salona delegeler ve polis dışında kimse giremedi. Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği genel kurulun ilk gününe işverenlerin desteklediği iki ismin adaylığı dikkat çekti. Delegelerin söz konusu adaylardan rahatsız olduğu öğrenildi.

Soma'da 301 işçinin katledildiği dönemde sendikacılık yapan ve haklarını savunmadığı gerekçesiyle işçilerin istifa ettirdiği Tamer Küçükgencay genel sekreterliğe, Soma Şube Yönetimi'nden Yasin Karatay teşkilatlandırma sekrekterliğine, Zekeriya Aydın'ın ise genel yönetim kurulu üyeliğine aday oldu.

Maden-İş Elbistan Şubesi bu durumdan dolayı 17 delegesiyle genel kuruldan ayrıldı.

Mevcut genel başkan Nurettin Akçul yeniden genel başkanlığa aday oldu.

İşverenlerin baskı altına aldığı Soma'dan gelen 105 delegenin kongre sonucunu nasıl belirleyeceği ise merak konusu.

Öte yandan genel kurulda adeta Olağanüstü Hal ilan edildi.

Genel kurula üst kurul delegeler dışında hiç kimse alınmadı. Basının da alınmadığı Kongrede maden işçisi de yoktu.

# işçi # ohal # kongresi # basın # alınmadı