'Star Rafinerisi Cumhurbaşkanı kararı ile...'

Star Rafinerisi, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Açıklama, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapıldı.

Büyük bir organizasyonla açılışı yapılan dev stratejik yatırım Star Rafinerisi, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi.

İzmir-Aliağa'daki rafinerinin "özel endüstri bölgesi" ilanı Cumhurbaşkanı Kararı ile duyruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada; "Socar Turkey Enerji AŞ'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımı bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebileceği" belirtildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da bir mesaj paylaştı. "Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1,5 milyar dolar azaltacak." dedi. Varank, "Petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan tesis, doğrudan bin 100 kişiyi istihdam edecek. Yaklaşık 6,3 milyar dolar yatırımla kurulan rafineri, Türkiye'deki ilk "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi"ne sahip proje olma özelliği de taşıyor. Rafinerinin devreye girmesiyle dizelde ithalat oranı yüzde 40'ın altına inecek. 1,6 milyon ton üretimiyle Türkiye'nin tüm jet yakıtı ihtiyacını karşılayabilecek. Ayrıca, yüzde 80 olan LPG ithalat oranı yüzde 70'e düşecek.

ulusal.com.tr

# SOCAR # Rafineri # izmir aliağa