Davutoğlu'ndan Türkmenlere skandal mesaj

Davutoğlu'ndan Türkmenlere skandal mesaj

Ankara ile Irak Türkmen Cephesi (ITC) arasında “sessiz bir gerilim” yaşandığı ortaya çıktı. Bir süredir Kürtlerle uzlaşması için AKP’nin yoğun baskısına maruz kalan ITC lideri Erşad Salihi, Kerkük’te düzenlediği basın toplantısında Barzani unsurlarının Kerkük’e girmesine ilişkin sert mesajlar verince Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tepkisiyle karşılaştı.

Salihi ve ITC heyetini alelacele Ankara’ya davet eden Davutoğlu, “Neden böyle yapıyorsunuz, Kürtlerle iyi geçinmek sizin çıkarınıza” görüşünü iletti. Salihi ise, “Kürtlerin bize 70 yılda yaptıklarını, halkıma 70 dakikada nasıl anlatırım” yanıtını verdi. ITC lideri Erşad Salihi geçen hafta Kerkük’te düzenlediği basın toplantısında Irak’ta herkesin kendisini savunmak için silaha sarıldığı bir dönemi yaşadıklarını belirtip, bu nedenle kendilerinin de silahlandığını söylemesine üzerine Davutoğlu hemen Salihi’yi aradı ve “Bu yaptığınızın anlamı nedir” diye sorup, Kürtlere karşı çıkmamasını söyledi. Salihi de, “Kürtlerle uzlaşırsam, bunu halkıma anlatamam” diye yanıt verdi.

Aydınlık’ın Türkmen kaynaklardan aldığı bilgilere göre Salihi Ankara’ya silah talebiyle geldi. Ancak görüşmelerden sadece insani yardım çıktı. Görüşmede Kerkük’ün peşmerge kontrolüne girmesi konusu da gündeme geldi. Davutoğlu Salihi’ye, “Neden böyle açıklamalar yapıyorsunuz, Kürtler kontrolümüzde, Kerkük’ün güvenliğini Kürtler sağlıyor. Sizin menfaatiniz, Kürtlerle işbirliği yapmaktan geçiyor” dedi.

BARZANİ KARŞI

Öte yandan, İran’ın da Kerkük’teki Şii grupları iki günden bu yana silahlandırdığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre Türkmenlerin silahlanması durumunda, Kerkük’te denetimi sağlayamayacağını düşünen Barzani, Ankara’ya baskı yapıyor. Krizin ilk günlerinde Ankara, peşmergenin Kerkük’e girmesine yeşil ışık yakmıştı.

Deniz Kahraman

Aydınlık

# ankara # Ahmet Davutoğlu # Türkmenler # Irak Türkmen cephesi