Katalonya'da yasa dışı referandum: İspanya Parlamentosu toplanıyor

İspanya'da yasa dışı Katalonya referandumu sona erdi. Sonuçların yüzde 90 evet oladuğunu duyuran Katalonya Özerk Bölgesi, bağımsızlık ilan edeceklerini açıkladı. "Bu onları hiçbir yere götürmeyecek bir yol" diyen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise Katalonya krizini çözebilmek için parlamentoyu topluyor

Katalonya'da yasa dışı referandum: İspanya Parlamentosu toplanıyor

Katalonya'da yasa dışı ilan edilmesine ve müdahalelere rağmen bağımsızlık referandumu yapıldı. Katalonya Özerk Yönetimi referandum sonucunu "yüzde 90 evet" olarak açıkladı.

Barcelona, Girona, Tarragona ve Llieda kentlerinden oluşan Katalonya bölgesinde gün boyu gerinlik yaşandı. 92 oy merkezinin güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kapatıldı.

İspanya hükümetinin müdahalesine ve Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı ilan ederek iptal kararı vermesine rağmen oylar sayıldı. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont sonuçların yüzde 90 evet olduğunu, bağımsızlık hakkını kazandıklarını iddia etti. Ancak Katalonya bölgesinde referanduma katılım oranı yüzde 42.3'te kaldı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, referandumun sona ermesinin ardından Başbakanlık konutunda basın toplantısı düzenledi. Rajoy, "Biz sorumluluğumuzu yerine getirdik. Yasadışılıklarını terk etmeleri için çok fırsatları oldu ama bir kere olsun bile denemediler." diye konuştu.

Bağımsızlık ilanına karşı da Katalonya yerel yönetimine çağrı yapan Rajoy, "Umarım bu kez bizi dinlerler ve hatalarında ısrar etmezler. Onları hiçbir yere götürmeyecek olan bir yolda yeni adımlar atmazlar." ifadelerini kullandı.

Rajoy, Katalonya krizini çözebilmek için İspanya parlamentosundaki tüm siyasi partileri görüşmeye çağırdı.

Yaşanan olaylarda 900'e yakın hişi gözaltına alındı. 9'u polis, 2'si jandarma görevlisi 337 kişinin yaralandı. Barselona'da referanduma karşı olanlar sokakalara asılan afişleri topladı. Bölgede tansiyon yüksek.

Avrupa Birliği ise sessizliğini koruyor. Geçtiğimiz aylarda AB'den ayrılan İngiltere ise olayların İspanya'nın iç işleri olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Katalonya özerk yönetimi hükümeti sonuçların Barselona'nın Katalonya Meydanı'na kurulan büyük platformdan açıklanması için hazırlıklarını sürdürüyor.

ulusal.com.tr

# İspanya # referandum # parlamento # katalonya