Gambiya'daki siyasi kriz sürüyor!

Gambia'da seçimi kaybeden 22 yıllık devlet başkanı Olağanüstü Hal ilan etti. Görevi bırakmamak için OHAL ilan eden eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh'e karşı Senegal askeri harekat başlattı. Senegal ordusu, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Ülkeleri ile Gambiya’ya girerken, operasyon ilerleyen saatlerde durduruldu. Görevi bırakması için Jammeh'e süre tanındı.

Gambiya'daki siyasi kriz sürüyor!

Siyasi krizin yaşandığı Gambiya’nın yeni seçilmiş Devlet Başkanı Adama Barrow, Senegal’in başkenti Dakar’da yemin ederek göreve başladı. Aynı saatlerde Senegal ordusu da Gambia'ya harekat başlattı.

22 yıllık iktidarı fiili olarak son bulan eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh, koltuğu bırakmayacağını açıklayarak, 90 günlük olağan üstü hal ilan etmişti. Jammehi herhangi bir taşkınlıkta güvenlik güçlerinden yardım alınacağını duyurmuştu.

Senegal ordusu görev geçişinin sağlanması için Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Ülkeleri ile Gambiya’ya girerken, operasyon ilerleyen saatlerde durduruldu. Afrika Ekonomik Topluluğu’ndan yapılan açıklamada Jammeh’e süre tanındığı, aracılık girişimini Gine Devlet Başkanı Alpha Conde’nin yapacağı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de askeri müdahalede bulunan Afrika Ekonomik Topluluğu’na destek kararı aldı. Karar tasarısı 15 ülkenin tam desteği ile geçti.

1994 darbesinden bu yana görevde olan Jammeh, 1 Aralık seçimlerinin ardından yenilgiye uğramış ancak oyların hatalı olduğu gerekçesiyle tekrar seçim yapılmasını istemişti.

ulusalkanal.com.tr

# Gambiya # Botsvana # Adama Barrow