Selahattin Demirtaş HDP'nin PKK'yı temsil etmediğini savundu

5 yıldır terörden tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin PKK'yı temsil etmediğini savundu. Demirtaş, HDP'nin, Kürt sorununu ve PKK'yı da en gerçekçi şekilde ve çözüme katkı sunacak bir perspektifle tanımladığını ifade etti.

Selahattin Demirtaş HDP'nin PKK'yı temsil etmediğini savundu

Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kısa Dalga'dan Beril Eski ile röportaj gerçekleştirdi.

Açıklamalarında, HDP'nin PKK'yı temsil etmediğini savunan Selahattin Demirtaş, ''HDP, Kürt sorununu ve PKK’yi en gerçekçi şekilde ve çözüme de katkı sunacak bir perspektifle tanımlarken, devletin resmi tanımıyla ters düştüğü için HDP’yi PKK ile eşitliyorlar. Ve kesinlikle yanlış yapıyorlar'' dedi.

Demirtaş, Eski'nin, Sezai Temelli'nin ''Kürt meselesinde muhatap İmralı'dır'' sözleri ile ilgili soruyu da yanıtladı, parti nezdinde muhataplık karmaşası olup olmadığına cevap verdi.

Demirtaş açıklamasında, Kürt sorununun silah ve şiddet boyunun da olduğunu ve başka aktörlerin de çözüme dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Demirtaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Ben HDP’de bir muhataplık karmaşası olduğunu düşünmüyorum. Bir parti kendini tüm sorunların çözümünün muhatabı olarak görmezse kendi varlığını inkar etmiş olur. Bunun yanı sıra, Kürt sorununun bir de silah ve şiddet boyutu olduğu için elbette başka aktörlerin de çözüme dahil edilmesi gerektiğini söylemek HDP’nin muhataplığını inkar etmek veya yadsımak anlamına gelmez. HDP’de farklı düşünenler olabilir. Ancak kurumsal görüş önemlidir ve HDP kendini gerçek bir muhatap olarak ortaya koyarak doğru bir tutum almıştır.'' ifadelerini kullandı.

''PKK eşittir HDP'' kavramını hakkında da konuşan Demirtaş, '' ''PKK eşittir HDP'' diyenler hem yanılıyorlar hem de yanıltıyorlar. HDP, destek aldığı kitleler dışında hiç kimseyi temsil etmez, edemez. Hele silahlı bir yapıyı hiç temsil etmez. Onun siyasi kolu veya uzantısı da değildir. HDP demokratik, siyasal mücadele yürüten anayasal bir partidir. Bünyesinde de bütün halklar ve inançların temsiliyetini barındıran çoğulcu ve çok kültürlü bir siyasi yapıdır.'' dedi.

''HDP, PKK'YI ÇÖZÜME KATKI SUNACAK BİR PERSPEKTİFLE TANIMLIYOR''

PKK ve HDP'yi eşitleyen yaklaşımları reddeden Selahattin Demirtaş, HDP'nin hem Kürt sorununu hem de PKK'yı en gerçekçi ve çözüme katkı sunacak bir perspektifle tanımladığını ifade etti.

Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- HDP, Kürt sorununu ve PKK’yi en gerçekçi şekilde ve çözüme de katkı sunacak bir perspektifle tanımlarken, devletin resmi tanımıyla ters düştüğü için HDP’yi PKK ile eşitliyorlar. Ve kesinlikle yanlış yapıyorlar. PKK bile HDP’yi hiçbir şekilde kendi sözcüsü veya temsilcisi olarak kabul etmezken (ki bunu çözüm sürecinde en üst düzey PKK yöneticilerinin ağzından bizzat duydum. HDP’yi PKK’nin sözcüsü gibi gösterenlerden onlar bile rahatsız ve bunu kabul etmiyorlar) birileri ısrarla HDP’yi PKK’nin sözcüsü veya siyasi kanadı gibi göstermeye çalışıyor. Bu yanlış bir bakış açısıdır ve gerçeği yansıtmamaktadır.

- Belki bu yanılgılı yaklaşımın kabul görmesinde, biz HDP sözcülerinin de zaman zaman yanlış anlaşılmaya müsait konuşmalarımız yol açmıştır. Dolayısıyla bizim de bu konuda özenli ve dikkatli olmamız lazım.

''ERDOĞAN'IN KAFASINDA YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuz ayında Diyarbakır'da yaptığı konuşmaya da değinen Selahattin Demirtaş, Erdoğan'ın kafasında yeni bir çözüm sürecinin olmadığını düşündüğünü belirti. Demirtaş, Erdoğan'ın çözüm sürecini bitirdiği için pişman olduğunu da ifade etti.

- Ben Erdoğan’ın kafasında yeni bir çözüm sürecinin olduğunu düşünmüyorum. Zaten açıkça, “Kürt sorunu yoktur” deyip duruyor. Kendince zaten olmayan bir sorun için ne diye bir çözüm süreci başlatsın ki?

- Bununla birlikte, çözüm sürecini bitirdiği için Erdoğan’ın bin pişman olduğundan da eminim. Çünkü o günden beri bir daha toparlayamadı. Kaybettiği meşruiyetini otoriterleşerek telafi etmeye çalıştı. Zaten bünyesi demokrasiye karşı alerjik. Son beş altı yılda iyice savruldu ve geri dönülemez şekilde kaybetti. Artık adı tarihe otoriter bir lider olarak yazılmış ve bitmiştir.

''HDP'NİN TUTUM BELGESİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM''

Selahattin Demirta, HDP'nin bölücü ve Türkiye'nin karşısında yer alan tutum belgesi hakkında da açıklamalarda bulundu.

- HDP’nin tutum belgesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Hem HDP hem de diğer siyasi partiler, siyaseten bir sıkışmışlık yaşıyorlardı. Bu tutum belgesi, herkese yeni bir siyaset alanı açtı.

- Erdoğan, Türkiye gündemini uzun süredir siyaset üzerinden değil, siyasetsizlik üzerinden belirliyordu. HDP’nin tutum belgesi bu kabulleri yıktı ve siyasete alan açtı. Bu nedenle önemsiyorum.

''HERKES, HER AN SEÇİME HAZIR OLMALIDIR''

Erken seçim tartışmalarına da değinen Selahattin Demirtaş, Haziran 2023'ten önce seçimlerin yapılacağını düşündüğünü ifade ederek, ''Herkes, her an seçime hazır olmalıdır. Çünkü sürdürülebilir bir yönetim yok. Her an büyük bir ekonomik çöküş yaşanabilir. Para piyasaları dahil, her şey çökebilir.'' dedi.

''HDP'nin seçimler öncesinde kapatılabileceğini düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soruya da yanıt veren Demirtaş, böyle bir durumun ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

- HDP’nin kapatılması ihtimal dahilinde. Zaten bu, siyasi bir karar olacaktır. Ama hiç kimse merak etmesin, tek bir HDP seçmeninin oyu bile heba olmayacak şekilde, her türlü tedbir alınıyor. Gerek Meclis seçiminde gerek de Cumhurbaşkanlığı seçiminde, HDP seçmeni rolünü oynayacaktır.

# pkk # terörist # hdp # terör # erken seçim # hdp kapatılsın # hdp pkk # selahattin demirtaş # demirtaş # kürt sorunu # Sezai Temelli # hdp tutum belgesi