"Felaket" protokolde Zühtü Arslan imzası

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın POLİTAM programı sayesinde FETÖ'nün 10 bin amir yerleştirmeye çalıştığı iddia edildi. Arslan'ın Polis Akademisi Başkanı iken imzaladığı protokol ile polis memurlarının doğrudan amirliğe geçmesini sağlanacaktı. Dönemin Polis Akademisi Başkan Yardımcısı, protokolü örgüt tarafından personel temini olarak tanımlarken İçişleri Bakanı ise "büyük bir felaket" nitelemesi yapmıştı.

"Felaket" protokolde Zühtü Arslan imzası

Aydınlık Gazetesi önemli bir haberi manşetten duyurdu. PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin kapatılması davasında "iş yükü" açıklamasıyla tepki çeken Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü ArslanPOLİTAM programı ile tekrar gündeme geldi. Arslan'ın imzaladığı protokole ilişkin dikkat çekici iddialar var.

Zühtü Arslan, 2011'de Polis Akademisi Başkanı iken POLİTAM programını imzaladı. Atatürk Üniversitesi ile protokolün imzalanmasıyla iki yıllık yüksekokul mezunu polislere 4 yıllık fakülte mezunu olma yolu açılacaktı.

Daha sonra bu program ile FETÖ'nün 10 bin memurun amir olmasını sağlamak için adım atacağı iddia edildi. Yüksek Öğrenim Kurumu'nun denklik sağlaması durumunda 10 bin polisin komiser olması mümkün olacaktı. 2014'te YÖK, POLİTAM'a verilen denkliği kaldırdı.

Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun 13 Ekim 2016 tarihli tutanağında POLİTAM ile ilgili önemli ifadeler yer aldı. Dönemin Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, 2011'de "POLİTAM" diye bir dosya ile temas ettiğini kaydetti.

Çomaklı, "POLİTAM" denen bir şey- on bin polis elemanını ertesi sabaha, bir A4 kağıdıyla komiser yardımcısı yapacak şekilde bir program ihdas etmişlerdi 2011 yılında. Bunu, iki kurum aracılığıyla, bütün kanunları vesaire yaparak bir protokol metniyle, bir kâğıtla düzenlemişlerdi. İlk kez o zaman gördük somut bir şekilde bunların devlete girmek istediğini'' dedi.

Çomaklı, merkezin dışında tespit ettiğinde sadece bir sızma olduğunu gördüğünü söyledi. Ancak Çomaklı, Ankara'ya geldiğinde bunun bir örgüt tarafından bilinçli bir yapılanmada personel temini olarak çıktığını belirtti.

ES//

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Arslan'ın imzaladığı protokole ilişkin 23 Eylül 2020'de "büyük bir felaket" ifadelerini kullandı. "Anayasa Mahkemesi Başkanının aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41'ini ben uzaklaştırdım, ihraç ettim FETÖ'den" dedi.

# fetö # anayasa mahkemesi # AYM # Zühtü Arslan # Polis akademisi # anayasa mahkemesi başkanı # POLİTAM