Yörük Ali Efe'nin 70. ölüm yıl dönümü

Adına türküler yakılan Milli Mücadele kahramanı Yörük Ali Efe, vefatının 70'inci yılında anılıyor. Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıkları nedeniyle "Efelerin efesi" olarak anılan Yörük Ali'nin hatırası, doğduğu köydeki ve Yenipazar'daki müzelerde yaşatılıyor.

Yörük Ali Efe'nin 70. ölüm yıl dönümü

Yörük Ali Efe, Sultanhisar ilçesine bağlı Kavaklı köyünde 1895 yılında dünyaya geldi. Henüz 19 yaşında Aydın dağlarındaki Alanyalı Molla Ahmet Efe'nin zeybek grubuna katıldı. Çocuk görünümüne rağmen keskin nişancılığı ve cesaretiyle efelere kendini kabul ettirdi.

Milli Mücadele yıllarında düşman işgalinden kurtardığı yerler dilden dile anlatıldı. Aydın halkı O'nu bağrına bastı.

AYDINLILAR MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANININ ANISINI YAŞATIYOR

Kavaklı köyünde doğduğu ev müzeye dönüştürüldü. Mezarı ise bir dönem karargah olarak kullandığı Yenipazar ilçesinde bulunuyor. Yenipazar'daki müzede kıyafetleri, silahları ve o döneme ait eşyalar sergileniyor. Her iki müze de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Malgaç Demiryolu Köprüsü yanındaki tam teçhizatlı düşman karakoluna yaptığı baskın, milli şuurla düşmana yapılan ilk planlı baskın olarak tarihe geçti. Düzenli ordunun kurulmasıyla Milli Aydın Cephesi Komutanı oldu. İzmir ve Aydın'ın düşman işgalinden kurtarılmasına öncülük etti.

Yörük Ali Efe, Milli Mücadele'deki başarılarından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası'yla onurlandırıldı. Bir süre İzmir'de yaşayan Yörük Ali Efe, 1951'de tramvay kazası geçirdi ve bacaklarını kaybetti. Tedavi için gittiği Bursa'da hayatını kaybetti. Adı ise günümüzde pek çok okul ve caddede yaşatılıyor.

# izmir # aydın # Efe