Milli savaş uçağı KAAN ikinci uçuşunu gerçekleştirdi

Türkiye’nin milli savaş uçağı KAAN, ikinci uçuşunu bu sabah başarıyla tamamladı. KAAN’a ilk uçuşta olduğu gibi yine bir F-16 eşlik etti.

Milli savaş uçağı KAAN ikinci uçuşunu gerçekleştirdi

Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN, ikinci uçuşunu bu sabah yaptı. Kaan’a ilk uçuşta olduğu gibi yine bir F-16 eşlik etti.

Ankara’daki TUSAŞ tesislerinde başarıyla tamamlanan uçuşta, Avionik sistemler test edildi. İkinci uçuşta KAAN daha çok alçak irtifada kaldı.

KAAN ilk uçuşunu 21 Şubat sabahı yapmıştı. Yaklaşık 2,5 ay aradan sonra ikinci uçuş da başarıyla tamamlanmış oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin uçuşa ilişkin görüntüleri de paylaştı.

Milli savaş uçağı KAAN ikinci uçuşunu gerçekleştirdi - Resim : 1

14 DAKİKA HAVADA KALDI 230 KNOT HIZA ULAŞTI

Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamaya göre, KAAN, 14 dakika havada kalarak, 10 bin feet irtifa ve 230 knot hıza ulaşmayı başardı.

Savunma Sanayii Başkanı Başkanı Haluk Görgün, KAAN'ın gerçekleştirdiği ikinci uçuş sonrası test pilotları ve proje ekibi ile bir araya geldi. Görgün, tarihi bir an daha yaşandığını belirterek, buna hep birlikte şahitlik edebildikleri için şükran duyduğunu dile getirdi.

Heyecanlı, aynı zamanda gururlu olduklarını aktaran Görgün, "Türk havacılık tarihinin, Türk savunma tarihinin önemli günlerinden bir tanesine daha şahitlik ettik. İnsanlı savaş uçağımız bugün ikinci uçuşunu yaptı. İlk uçuşunu 21 Şubat‘ta tamamlamıştı. Planlandığı şekilde ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirmişti. Bugün yine o ilk uçuş sonrası elde edilen veriler değerlendirildikten, analiz edildikten sonra ikinci uçuş hazırlıkları tamamlandı ve bu sabah da ikinci uçuşumuzu gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Milli savaş uçağı KAAN ikinci uçuşunu gerçekleştirdi - Resim : 2

Görgün, ikinci uçuşun da ilk uçuş gibi çok başarılı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

- Bu uçuşta da alınan veriler tüm ekip tarafından değerlendirilecek ve sonraki uçuşlar için hazırlıklar devam edecek. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen tüm çalışanlarımıza mühendislerimize, pilotlarımıza, test pilotlarımıza teşekkür ediyoruz, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Tabii herkes inanılmaz bir heyecan içindeydi, sabahın ilk saatlerinde itibaren bu uçuşun gerçekleşmesi için herkes bir taraftan dua ediyor, bir taraftan umutla o ilk kalkışı ve inişi bekliyordu. Çok şükür güzel bir atmosfer vardı, tüm çalışanlar tüm emek verenler burada olmaya gayret gösterdiler, hep beraber bu anı yaşadık, hayırlı, uğurlu olsun diyorum.

Yeni boyalı haliyle ilk uçuşunu yapan KAAN'ın teknik özellikleri arasında şunlar yer alıyor:

• Maksimum seyir hızı: 1,8 Mach
• İrtifa tavanı: 55 bin ft.
• Güç limitleri : +9g/-3,5g
• Dahili silah yuvası
• Süperseyir kabiliyeti
• Düşük radar izi
• Çoklu görev profili
• Hava-hava kabiliyeti
• Hava-kara kabiliyeti

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Kaan # milli muharip uçak # tusaş