Batı'nın hakkından Doğu Perinçek geldi

AİHM'in 'Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır' diyen Doğu Perinçek’i haklı bulması 2014'e girerken Türk Milleti'ne tarihi bir kazanım sağladı. Avrupa'nın soykırım iddiası artık geçersiz

Batı'nın hakkından Doğu Perinçek geldi

AKP'nin 2013 yılı boyunça içte dışta Türk milletine kaybettirdiklerine karşın, 17 Aralık tarihinde Avrupa İnsan Hakları mahkemesinini verdiği karar Türkiye'ye bir zafer kazandırdı. AHİM İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in Lozan'da “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için verdiği mahkumiyeti bozdu. Karar Kürkiye tarihsel bir kazanım oldu. AHİM İlk kez sözde “Ermeni soykırımı” nın tartışılmasını özgür bırakan bir karar verdi.

Türkiye'nin “Ermeni sorunu” çözmek üzere İşçi Partisi'nin başlattığı girişimlerle 200'ün üzerinde Türk aydını 2005 yılında İsviçre'nin Lozan kentine gitmiş ve Lozan Antlaşmasının imzalandığı kentte “Ermeni sokırımı”nın tarihsel bir yalan olduğunu söylemişti. KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da bizzat katıldığı eylemlere yurtdışında yaşayan binlerce Türk katılmış Türikiye'nin tarihinin yargılamaya kalkanlara meydan okunmuştu.

Perinçek'e hapis cezası

Bu eylemler ve konuşmalar üzerine Lozan Bidayet Mahkemesi 9 Mart 2007 tarihinde verdiği kararla Doğu Perinçek’in İsviçre Ceza Yasası’nın mükkerrer 261. Maddesinin 4. Fıkrasına dayanarak, 90 gün hapis cezası karşılığı 9000 İsviçre Frankı para cezasına çarptırmıştı. Doğu Perinçek, İsviçre’de yaptığı temyiz başvurusunun reddedilmesi üzerine AİHS uyarınca AİHM’e başvurdu. Yapılan başvuruda “Doğu Perinçek’in düşüncesini ifade etme özgürlüğünün ırk ayrımcılığı gerekçesiyle çiğnenmesi ve mahkum edilmesi AİHS’nin 10. Maddesinin ihlalini oluşturmaktadır” denilerek İsviçre hakkında dava açıldı.

AİHM 17 Aralık 2013 günkü duruşmasında Doğu Perinçek'in talebini değerledirdi. Perinçek’in 2008 yılında yaptığı başvuruyu haklı bulan AİHM, İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi, İsviçre'yi mahkum etti.

Türkiye'ye kazandırdıkları

Perinçek kararı Türkiye'ye büyük bir zafer kazandırmış oldu. Avrupalı devletlerin Türkiye karşıtı soykırım tezleri uluslarası alanda ellerinden alındı. Çünkü söz konusu karar, Avrupa Konseyi’ne üye ülkeler açısından da bağlayıcı oldu. Mahkeme parlamentolarından “Ermeni soykırımı” kararları çıkaran Avrupa devletlerine “tarihsel konularda hüküm veremezsin” demiş oldu. Başta İsviçre ve Fransa olmak üzere, sözde soykırımın inkarını suç sayan yasal düzenlemeleri bulunan ülkeler, AİHM’in bu kararı sonrasında yeni yasal düzenlemeler yapmak durumuyla karşı karşıya kaldılar.

Aydınlık

# Doğu Perinçek # aihm # ermeni # isviçre # 2013 # 1915