Merkel'den Türkiye açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye için "siyasi denetim" kararına ilişkin konuştu. Merke, "Türkiye'nin kararı göz önünde bulundurması gerek" dedi. Merkel, referandum öncesi ve esnasındaki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi.

Merkel'den Türkiye açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye'yi siyasi denetime alma kararına dair açıklama yaptı. AGİT'in raporunun çok önemli olduğunu kaydetti.

Alman Şansölye, Türkiye'nin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin değerlendirmesini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Federal Parlamento'da konuşan Merkel, "Türk hükümeti, rapordaki sorulara ve referandum kampanyasının adil şartlar altında yürümediği yönündeki eleştirilere vereceği yanıtla kendini ölçecek" dedi.

Referandum sürecinde gelişmeleri kaygıyla izlediklerini de belirten Merkel, "biz Türkiye'nin referandumla ilgili usulsüzlüklere karşı tavrını da çok yakından takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"AB üye adayı olarak Türkiye bu kaygıları da hesaba katmak zorunda" diyen Almanya Başbakanı, "Yanlış anlaşılmasın, Türkiye'deki yönetimin Deniz Yücel olayında olduğu gibi önceden karar vermesi, hukuk devletiyle bağdaşmaz" yorumunu yaptı.

Merkel ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerinin 29 Nisan'daki Dışişleri Bakanları zirvesinde Türkiye'yi görüşeceğini hatırlattı. Brüksel'de cumartesi günü yapılacak AB ülkeleri liderleri zirvesinde Almanya'nın Türkiye tavrı önemli rol oynayacak.

Öte yandan Alman milletvekili Bernd Fabritius'un, Avrupa Konseyi'nin görevlendirmesiyle yapacağı Türkiye ziyareti Türkiye tarafından iptal edildi. CSU'nun federal milletvekili Fabritius önceden planlanan ziyaretin, kısa bir süre kala iptal ettiğini açıkladı. "Bu adımı üzüntüyle karşılıyorum" dedi. "İptal kararını geri çekme çağrısında" bulundu.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # almanya # Merkel # akpm