Zafer Cömert kardeşi Abdocan’ı ve Gezi şehitlerini Hollanda’da andı

TGB Hollanda hafta sonu üç ayrı kent’te ‘Abdocan’ımızı yaşatıyoruz’ etkinlikleri düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert ve TGB Avrupa başkanı Tunç Akkoç katıldı.

Zafer Cömert kardeşi Abdocan’ı ve Gezi şehitlerini Hollanda’da andı

Taksim Gezi Parkı’yla başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan “Hükümet istifa” eylemlerine katıldığı sırada polisin attığı gaz bombasıyla yaşamını yitirmişti Abdullah Cömert, ABDOCAN'IMIZ.

Hollanda’nın Eindhoven, Amsterdam ve Den Haag kentler’inde yapılan etkinlik’lere katılan Zafer Cömert konuşmaların’da Gezi eylemler’ini ve kardeşi Abdocan’ı anlattı.

Söze Anayasa’nın ne olduğunu anlatarak başlayan Zafer Cömert şu sözlere yer verdi; “Anayasa halklar’la, insanlar’la devlet arasında yapılan bir anlaşma’dır. Anayasa’da açık açık maddeler yazılıdır, sen vatandaşsın der, vergini ödeyeceksin der askerliğini yapacaksın, yani size neyle yükümlü olduğunuzu anlatır ve devlet der ki, sen bunlar’ı yaptığın zaman ben sana protesto etme hakkını tanıyacağım, sokakta yürüyebileceksin, senin can ve mal güvenliğini sağlayacağım. Böyle karşılıklı bir anlaşmadır Anayasa”.

Türkiye’de her türlü yasağın olduğuna vurgu yapan Zafer Cömert “bizim koyun gibi evlerimizde oturmamızı istiyorlar, dururmuyuz biz evde? Tabikide sokaklara çıkacağız” dedi.

Gezi olaylar’ı esnasında yaşanan polis şiddetin’den de bahseden Cömert kardeşini ararken nasıl ölüm tehlikesi geçirdiklerini anlattı. Olaylar esnasında balkon’dan “kaçın polis geliyor” diyen bir vatandaş’dan da bahseden Cömert; “Terörist’miyiz, katil’miyiz, tecavüzcü’müyüz, hırsız’mıyız neyiz biz ne suç işledikte kaçalım?” diye isyan etti.

Gezi şehitleri’nin katiller’inin davalar’ını anlatan Cömert kardeşinin ölümünden 9 ay geçmesine rağmen dava’nın halen başlatılmadığını söyledi.

Zafer Cömert konuşması’nın son bölüm’unde Ataol Behramoğlu’nun ‘Cellat uyandı yatağında bir gece, "Tanrım" dedi, "Bu ne zor bilmece, Öldürdükçe çoğalıyor adamlar, Ben ise tükenmekteyim öldürdükçe’ şiir’ını okudu ve son olarak “evet onlar öldürdükçe biz çoğalıyoruz, çoğalmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinlikler’e TGB Avrupa başkanı Tunç Akkoç’da katıldı.

Tunç Akkoç söze “Nerde bir irade varsa orda bir çıkış yolu vardır, Gezi Türkiye’nin çıkış yoludur. Belki çok uzun süre sonra ilk defa milli irade 1 haziran 2013 günü tecelli etti” diyerek başladı. “Gezi hareketi aslında bizim tarihimizde bu anlamda 1908 hürriyet devrine benziyor, 1908 de Atatürk iktidara geldikten sonra hep kutlandı, bizim için bana göre gezi hareketininde anlamı bukadar büyüktür, gezi kurtuluş savaşından sonra türkiyede gerçekleşmiş en büyük halk zaferidir, bir dönüm noktasıdır ve artık geri dönüşü yoktur” diyerek konuşması’na devam eden Akkoç Gezi’nin birleştirici gücünden’de bahsetti. TGB’nin’de şiarı’dır birleşmek diyen Akkoç, Gezi eylemleri’ni bir halk zafer’i olarak nitelendirdi ve bu zafer’i Abdocan sayesinde, Ali İsmail sayesinde, Ethem sayesinde kazandık dedi.

Etkinlikler’de Abdocan şiir kitab’ından seçilen şiirler’de okundu.

Özlem Şahin

ulusalkanal.com.tr

# Hollanda # gezi # Zafer Cömert # abdocan