Almanya'da Neo-Nazi partisi kapatılmıyor

Almanya'da Neo-Nazi partisi olarak bilinen NPD'nin kapatılması için dilekçe verildi. Federal Anayasa Mahkemesi'nde görülen kapatma davasında talep "partinin yeterince etkili olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.

Almanya, Neo Nazilerin partisi olarak bilinen Ulusal Demokrat Parti NPD'nin kapatılma davasını konuşuyor.

Almanya Federal Konseyi'nin yaptığı kapatma başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.

Ret kararında gerekçe olarak "Anayasal düzeni ortadan kaldırma niyeti açıkça belirtilmesine rağmen partinin parlamenter sistemde yeterince etkili olmaması" gösteriliyor.

Karara birçok Alman siyasetçi tepki gösterdi. Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas mahkemenin kararını saygıyla karşıladıklarını söylerken "Mahkeme bu kararı almış olsa da NPD'nin siyasi programının insan onurunu hiçe saydığını ve demokrasi prensipleriyle bağdaşmadığını da vurguladı" diye konuştu.

Yeşiller Partisinden Volker Beck ise "Anayasa Mahkemesi’nin bu çizginin karşısında durmak yerine NPD’nin anayasaya aykırı girişimlerini gerçekleştirmek için dayanağının eksik olduğunu belirtmesi doğru bir şey. Irkçılığa karşı mücadeleye şimdi daha da sıkı sarılmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İktidardaki SPD partisinin Meclis Grup Başkan Yardımcısı Eva Högl ise "Olumlu bir karar çıksaydı ırkçılıkla mücadelede çalışmalarımıza yardımcı olurdu, böyle bir karar parti örgütünün vergilerle finanse edilmesinin de önüne geçerdi" dedi.

Can Çakır

ulusalkanal.com.tr

# almanya # neo nazi