Tunus'ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını açıkladı. Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, karara tepki gösterdi.

Tunus'ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuştu.

Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirtti.

Tunus lideri, bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını söyledi.

Said, Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı, kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını ifade etti.

Anayasayı ve halkın çıkarlarını korumak üzere bu kararların kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini belirtti.

Bu kararlara tepki gösteren Nahda Hareketi'nin lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, "Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz." dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları destekleyen göstericiler, Nahda Hareketi’nin genel merkezi önünde gösteri düzenledi.

Öte yandan Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi.

TÜRKİYE'DEN TUNUS TEPKİSİ

Türkiye'den de yaşananlar sonrası peş peşe açıklamalar geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, "Tunus halkı, anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır." mesajı paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Anayasal meşruiyeti ve halk desteği olmayan girişimleri kınıyoruz. Tunus demokrasisinin, bu süreçten güçlenerek çıkacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

# Tunus # siyaset # Nahda Hareketi # Kays Said # Tunus Cumhurbaşkanı # Meşişi # Raşid elGannuşi # tunus siyasi kriz