BDDK’dan yeni swap hamlesi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan, dövizdeki hareketliliğe karşı yeni bir swap düzenlemesi geldi. BDDK, Türk bankaların yabancılara TL verip karşılığında dolar alma limitlerini öz kaynağın yüzde 10'undan yüzde 1’ine çekti.

BDDK’dan yeni swap hamlesi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’dan swap hamlesi geldi.

Yurt dışı yerleşiklerin Türk bankalarından TL almasıyla sonuçlanan swap, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerde, işlemin tutarının işlemi yapan Türk bankasının en son hesaplanan öz kaynağının yüzde 1’i ile sınırladı.

BDDK 2018’den başlayarak bu aracı kullanmaya başlamış ve kademeli olarak sınır özkaynağı önce yüzde 50’ye indirmiş, daha sonra yüzde 10’a karar vermişti.

Bu sınırlama, TL’nin hızlı değer kaybettiği dönemlerde genel olarak yurtdışı bankaların swap ile TL alıp bunun açığa satılması ve dövizin Türkiye piyasalarında çok kısa vadeli işlemlerde kullanılmasının önüne geçilmesi için getiriliyor.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, yasaklayıcı bir tavır almadıklarını, Kovid-19‘un finansal piyasalarda oluşan dalgalanmaların etkilerini azaltmak ve finansal istikrarı korumak amacıyla bu kararı aldıklarını belirtti.

ulusal.com.tr

# BDDK # swap # Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu