Dikkatler Suriye İdlib operasyonunun zamanlamasında

Suriye İdlib'de, El Kaide'nin Suriye kolu HTŞ'ye karşı Ankara-Moskova-Tahran hattında operasyon masada... Operasyonun nasıl ve ne zaman yapılacağı merak konusu. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre; Öncelikle Suriye'nin farklı bölgelerinden İdlib'e giden sivillerin yurtlarına dönmesi hedefleniyor

İdlib'e göç eden Suriyelilerin yurtlarına dönmesi masada.

İdlib'deki HTŞ hakimiyetine karşı Ankara-Moskova-Tahran hattında diplomasi süreci işliyor.

Süreç, Türkiye ve Rusya'nın eşgüdümünde yürütülürken, Moskova'dan dikkat çeken açıklamalar gelmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova "Türk ve Rus ordularının mutabakatı, İdlib'deki durumu tersine çevirebilir" ifadelerini kullanmıştı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rus ve Türk askeri yetkililerin İdlib’de teröristlerle muhalifleri ayırmaya yönelik adımlar attığını kaydetmişti.

8 Mart tarihinde ise Millî Savunma Bakanlığından önemli bir açıklama yapıldı. Açıklamada İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 1'inci milli devriye faaliyetinin planlandığı şekilde tamamladığı açıklandı.

Açıklamaların ardından İdlib'de dikkatler bir kez daha operasyonun zamanlamasına çevrildi.

Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre önce İdlib'de sivil sayısının azaltılması üzerinde duruluyor.

Suriye Ordusu özellikle son yıllarda; Halep, Doğu Guta, Hama başta olmak üzere İdlib dışındaki bölgelerde kontrol sağlamıştı. Söz konusu bölgelerde yaşayan sivillerin bir kısmı ise İdlib'e göç etmişti.

Edinilen bilgilere göre İdlib'e sonradan göç eden sivillerin yeniden yurtlarına gönderilmesi konusunda çalışma yapılıyor.

Böylece yapılacak olası bir operasyonda sivil kayıplarının en aza indirilmesi hedefleniyor.

Sivillerin yurtlarına dönmesinin ardından ise ortak operasyonel sürecin başlayabileceği belirtiliyor.

Ortak operasyondan önce ise Suriye Ordusu terör örgütünün hedeflerini vurmaya devam ediyor. Bu kapsamda, son olarak HTŞ'nin İdlib'in güneyinde bulunan mevzilerine top ve füzelerle nokta atışlar yapıldı. Suriye devlet televizyonu Ikhbariya, haberinde militanların ağır kayıplar verdiğini belirtti.

HABER: ERAY ÇELEBİ

ulusal.com.tr

# ankara # suriye # el kaide # idlib # moskova # tahran # hts