Kaldırıldı!

HSYK seçimleri öncesi gündeme gelen Hâkim ve Savcı maaşlarına zammı içeren düzenleme meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenleme yasalaştığında hâkim ve savcı maaşları yürürlülüğe girecek. Komisyon'da kabul edilen bir diğer düzenleme ise Adli yıl açılış törenlerinin kaldırılması oldu.

Kaldırıldı!

Hükümetin HSYK seçimleri öncesi gündeme getirdiği, yargı mensuplarına zammı da içeren Yargı Paketinin büyük bölümü Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

34 maddelik teklifin bazı bölümleri müzakereler sonucu düzenlemeden çıkarıldı. O düzenlemelerden biri noterlerin istihbarat birimlerine bilgi ve belge vermesine imkân sağlayacağı eleştirileri yapılan düzenleme oldu. İdari yargıda 5 yıl görev yapan hâkim ve savcıların hukuk fakültelerine sınavsız şekilde girmeleri düzenlemesi de vazgeçilenler arasında yer aldı.

Paketin en kritik maddelerinden biri Adli Yıl Açılış törenleriyle ilgiliydi. Adalet Bakanı Bozdağ, yasal dayanağın kaldırılmasının törenlerin yapılmasına engel olmadığını savundu. Uzun tartışmaların ardından Adli yıl açılış törenlerinin kaldırılması maddesi kabul edildi.

Yargı mensuplarının dikkatle takip ettiği zam düzenlemesi de kabul edildi. Adalet Bakanı; mesleğe yeni başlayan hâkim ve savcıların maaşlarının 5 bin 85 TL olacağını açıkladı. Birinci sınıf hâkim ve savcıların maaşları ise düzenleme yasalaştığında 8 bin 132 TL'ye yükselecek.

Kabul edilen diğer maddelerin içeri ise şöyle: Hâkim ve savcılara; uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bütün sonuçları ile affedilecek, kesinleşen disiplin cezaları da uygulanmayacak.

Devletin birliği, ülke bütünlüğünü bozmak, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan dolayı teknik takip yapılabilecek. Aramalarda kuvvetli şüphe şartı makul şüpheye dönüştürülecek. En az 3 yıl fiilen çalışmış avukatların hâkim ve savcı adaylık sınavına girebilmelerine de imkân tanınacak.

ulusalkanal.com.tr

# adalet komisyonu # hakim ve savcı maaşlarına zam