Irak'ta neler oluyor? Bağdat'tan askeri hamle

Barzani'nin bölünme referandumuna karşı Irak Meclisi, ilk yaptırımı uyguladı. Kerkük petrollerinin merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan memurların görevden uzaklaştırılması için karar alındı. Ayrıca Meclis bölgeye askeri güç gönderme kararı da verdi. Öte yandan Bağdat, komşu ülkelere de "sadece Bağdat ile iletişim kurun" talebi iletti.

Irak'ta neler oluyor? Bağdat'tan askeri hamle

Irak Meclisi, bölünme referandumuna karşı ilk yaptırımı uyguladı. Kerkük petrollerinin merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan memurların görevden uzaklaştırılması için karar alındı. Karar gereği bölgeye askeri güç de gönderilecek.

Alınan kararları Irak Meclis Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim Zamili açıkladı. Basın toplantısı düzenleyen Zamili, "Meclis, Kerkük'teki petrol kuyularının merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan devlet memurlarının görevden uzaklaştırılması kararı verdi." dedi.

Zamili, konusu kararın güvenlik ve diğer bürokratik alanlarda görev yapan bütün memurları kapsayacağını söyledi.

Irak meclisi, Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde askeri güç bulundurma kararı da aldı. Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Meclisin ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimindeki tüm sınır kapılarının da kapatılmasına karar verdiği kaydedildi.

Irak Milli Güvenlik Kurulu da Barzani'den sınır kapılarını ve havalimanlarını merkezi hükümete teslim etmesini istedi. Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında yapılan toplantıda komşu ülkelere de çağrı yapıldı. Tüm sınır kapıları ile havalimanlarının Bağdat'a teslim edilmesi talep edildi.

Komşu ülkelerden ise petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurması talep edildi.

Öte yandan Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Irak Federal Mahkemesi'nin durdurma kararı verdiği referandumun "yasal olmadığını" yineleyerek, hükümete "ülkenin birliğini koruması" çağrısında bulundu.

ulusal.com.tr

# ırak # barzani # referandum