Erdoğan ve Davutoğlu’ndan geri adım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türk Milleti” ifadesini hedef alan Yeni Anayasa için geri adım attı, strateji değişikliğine gitti. Buna göre, yeni anayasa halk nezdinde olgunlaşması gerektiği gerekçesiyle zamana bırakıldı. Hükümet hazırlanan taslağı Haziran-Temmuz ayında Meclis'e sunmayı planlıyordu.

AKP yönetimi "Türksüz" anayasa taslağı hazırlama konusunda geri adım attı. Kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu verdi.

AKP’nin planı Yeni Anayasayı Haziran ayında Meclis’e sunmaktı.

Yeni plana göre ise anayasa süreci zamana yayılacak. Yani süreci hızlandırmak yerine olgunlaşması için beklenecek. Özellikle de "geniş kesimlerin benimsemesi gerekiyor" fikrinin ağır bastığı kaydediliyor. Bu nedenle de "neden acele ediyoruz" sorusu üzerine "olgunlaşma sürecine bırakılma" kararı alındığı belirtiliyor.

"Zamana yayma" stratejisini hükümete yakınlığıile bilinen Abdükadir Selvi, "tünelin ucundaki ışığın görünmesi gerekiyor" ifadeleriyle özetledi.

Nasıl bir anayasa’ sorusuna ışık tutacak ilkeler de henüz netleşmiş değil. AKP içinde Anayasanın başlangıç kısmı, değiştirilemez maddeleri, yüksek yargının milli iradeyi temsil edip etmeyeceği gibi konular tartışılıyor. Taslağın olgunlaşma sürecinde de anayasaya ruhunu verecek olan ince ayarların yapılacağı belirtiliyor.

Milli Anayasa Hareketi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Korkmazcan da AKP'nin geri adım atmasında "Yeni anayasa karşı Milletin ortaya koyduğu iradenin" etkili olduğunu vurguladı.

Korkmazcan'ın, AKP'ye de çağrısı var. Korkmazcan, "Biz Milli Anayasa Hareketi olarak milletimizle iç içe olup, milletimizin nabzını tutarak Türk Devleti'nin bir savunma hattı olarak Anayasa mücadelemizi sürdüreceğiz. Hükümetin kendi aldığı görev, Anayasa sınırları içinde bellidir. İşlerine baksınlar. Böyle olmayacak şeylerle dışarıdan verilen direktiflere uyum sağlamak gayretinden vazgeçsinler" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # Başbakan Ahmet Davutoğlu # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # hasan korkmazcan # milli anayasa hareketi